23948sdkhjf

Lodret jordvarme skal lokke nybyggere til landsby

Med udstykningen af 19 nye parcelhusgrunde i landsbyen Båring går Middelfart Kommune væsentligt længere end normalt i bestræbelserne på at tiltrække nybyggere.

Ud over naturen som nærmeste nabo får købere af en byggegrund på Sejerøvænget lodret jordvarme fra en 100 meter dyb boring, som følger med i købet.

- Boligejere bliver mere og mere bevidste om energiforbruget i boligen - og vi ser en større efterspørgsel på energivenligt byggeri. Her får køber en unik mulighed for at kombinere energirigtigt byggeri med det nyeste i energiforsyning. Det tror jeg vil tiltrække den bevidste og klimavenlige nybygger, siger ejendomsmægler Daniel Andersen fra RealMæglerne i Middelfart, der står for salget af byggegrundene.

Båring med godt 1.000 indbyggere inden for byskiltet er i øvrigt netop kåret til landets næstbedste landsby.

Særlig klimavenlig udstykning

Middelfart Kommune har ønsket at etablere en bæredygtig og vedvarende varmeforsyning til de kommende boligejere i udstykningen med den lodrette jordvarme, som både kan levere varme og køling til de nye parcelhuse.

- Jeg er overbevist om, at løsningen med lodret jordvarme i kommunale udstykninger, som vi udbyder i Middelfart Kommune nu, den vil hurtigt vil sprede sig til resten af landet. Det er en rigtig god måde at planlægge grøn energiforsyning på og vil helt sikkert være en af de måder, vi laver kollektiv energiplanlægning fremadrettet i Danmark, siger borgmester Steen Dahlstrøm i en pressemeddelelse.

Ved hver enkel parcel etableres én lodret jordboring – en individuel energibrønd – med en dybde på ca. 100 meter og med enkelt U-sonde. Boringen ligger mellem 0,6-1,2 meter fra skel og kommer ikke ind på det grundareal, hvor der må bygges.

Boringen afsluttes i en godkendt brønd og slangerne afsluttes i en manifold med to afgange - en til vertikal boring og en disponibel for horisontale slanger, samt en tilgang til varmepumpe. Det er herved muligt for køber at tilkoble ekstra horisontale slanger parallelt med den lodrette boring, såfremt der er behov for det. Ved køb af en byggegrund overdrages energiboringen til køber. Køber står selv for indkøb og tilkobling af varmepumpe mv.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078