23948sdkhjf

Energinet.dk frifundet i sag om regulerkraftværker

Østre Landsret har fredag 25. november afgjort en sag, som Brancheforeningen for Regulerkraftværker i Danmark, BRD, i 2011 anlagde mod Energinet.dk.

Retten har frifundet Energinet.dk, og Energinet.dk får 5 mio. kr., der skal dække sagsomkostninger i den fem et halvt år lange sag.

Det skriver Energinet.dk på sin hjemmeside.

Sagens kerne

BRD anlagde sagen på vegne af 10 selskaber, der i 2004-2008 investerede i regulerkraftværker i Vestdanmark. På det tidspunkt købte Energinet.dk 600 MW reserver i Vestdanmark og 600 MW reserver i Østdanmark.
 
Efter den elektriske Storebæltsforbindelse blev sat i drift i 2010, og det Vestdanske og Østdanske transmissionsnet for første gang blev direkte forbundet, kunne en del af reservebehovet i Vestdanmark leveres ved nedregulering af Storebælt. 

Til brug herfor havde Energinet.dk en aftale med et reservekraftværk i Østdanmark. Energinet.dk købte derfor mindre regulerkraft i Vestdanmark.

Krav & Dom
BRD påstod i sagen, at Energinet.dk diskriminerede det vestdanske marked, samt at Energinet.dk havde ageret på en måde, som fik sagsøgerne til at tro, at Energinet.dk ville fortsætte med at købe samme mængde reserver i Vestdanmark, og de 10 firmaer derfor havde investeret på forkert grundlag.

Derfor krævede selskaberne tilsammen ca. 430 mio. kroner i erstatning – et beløb der oprindeligt var sat til 896 mio. kr. men som blev nedsat undervejs i sagen.
 
I dommen skriver Østre Landsret bl.a.:

-  Der er herefter ikke grundlag for at holde Energinet.dk ansvarlig i forbindelse med de investeringer og grundlaget for disse, som de sagsøgende virksomheder hver især involverede sig i.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094