23948sdkhjf

Energistyrelsen: Urigtige tal om støtte til biogas

Fredag skrev Ingeniøren, at det er fem gange så dyrt at producere strøm af biogas i forhold til de kystnære vindmøller. Men de tal, som Ingeniøren bruger, er forældede, hævder Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Tallene stammer fra et regneark fra Energistyrelsen.

- Det omtalte regneark er imidlertid forældet, og journalisterne har mod bedrevidende serveret nogle forkerte tal for læserne, skriver Energistyrelsen.

Et opdateret regneark, som energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt oversendte 17. oktober, sammenligner støtteomkostningerne til en række VE-teknologier, herunder for de kystnære vindmøller og biogas. Det fremgår her, at med en fast afregningspris på 47,5 øre/kWh for de kystnære møller vil støtten i 2020 være 28 øre/kWh. Dette kan sammenlignes med omkostningerne til elproduktion fra biogas, der svarer til en gennemsnitlig støtte på 99 øre/kWh.

- Problemet med Ingeniørens tal er, at det regneark, som journalisterne bruger, ikke er opdateret med den seneste officielle elprisfremskrivning. Da støtten påvirkes direkte af elprisens størrelse, bliver støttesatserne i Ingeniørens artikel forkerte. De kan ikke benyttes til at sammenligne støttesatserne mellem teknologier, skriver Energistyrelsen videre.

Svarer på forkert spørgsmål

Den køber man dog ikke hos Ingeniøren og Vindmølleindustrien, hvor man hæfter sig ved, at Energistyrelsens tal svarer på et helt andet spørgsmål.

- Spørgsmålet fra udvalget går på, hvor stor støtten vil være til de enkelte teknologier hvert år over de næste ti år. Dermed ser man helt bort fra tilskudsperiode og levetiden samt seneste prisfald for de enkelte teknologier – og derfor siger de tal ikke noget om, hvad en bestemt teknologi med den gældende tilskudsordning eller seneste vindende budpris koster i støtte hen over hele levetiden, siger chefkonsulent i Vindmølleindustrien, Martin Risum Bøndergaard, til Ingeniøren.

Han hæfter sig blandt andet ved, at kystnære havvindmøller kun får støtte i 11 år, mens biogas er på støtten i hele dets levetid.

Læs hele pressemeddelelsen fra Energistyrelsen.

Læs modsvaret fra Ingeniøren.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.218