23948sdkhjf

Økonomisk paradoks kan koste virksomheder dyrt

Et stort flertal af landets virksomheder er positivt stemte over for cirkulær økonomi. Men langt de færreste ved, hvordan de skal omsætte tankegangen til praksis.
9 af 10 af virksomheder er positivt stemte over for tankegangen bag cirkulær økonomi. Men kun hver femte virksomhed har tilstrækkelig viden om konceptet til at anvende principperne i forretningsmodellen. Sådan lyder et par af de opsigtsvækkende konklusioner i en ny rapport, som Epinion har udarbejdet på foranledning af miljøkoncernen Ekokem.

- Undersøgelsen bekræfter den oplevelse, vi allerede har i vores arbejde med affaldshåndtering og genanvendelse hos den danske industri. Mange virksomheder ved simpelthen ikke, hvor de skal starte og kender heller ikke omfanget af de forretningsfordele, de kan opnå gennem optimering af deres affaldsflow, Jonathan Cope, salgsdirektør for Ekokem i Danmark.

Lønsomhed betyder mere end miljø
Netop forretningsfordelene er et vigtigt aspekt, når det gælder cirkulær økonomi. For mens 8 procent af de adspurgte virksomheder vurderer, at miljøhensyn er vigtigere end lønsomhed, har 45 procent den modsatte holdning. Yderligere 45 procent anser de to ting for at være lige vigtige.

Konkret vurderer 54 procent af virksomhederne, at de kan opnå lavere omkostninger ved at anvende cirkulær økonomi, mens 34 procent tror, de får nye indtægtskilder ved at anvende cirkulær økonomi. Godt hver femte anser en satsning på cirkulær økonomi som en metode til at tiltrække nye talenter.

Ministre vil rådgives om potentialet
Formodede fordele er der altså nok af. I praksis er problemet, at kun 9 procent af virksomhederne kender til cirkulær økonomi uden at blive præsenteret for en definition. Og selv herefter er det kun 50 procent som svarer, at de anvender principperne fra cirkulær økonomi i deres virksomhed. Men sådan behøver det ikke at være, mener Jonathan Cope fra Ekokem:

- Det handler om at starte i det små og blive bevidst om sine affaldsprocesser; hvor man kan minimere sit affald, genanvende, og hvor man ikke må genanvende, på grund af farlige stoffer.

Cirkulær økonomi er også i fokus blandt politikerne, og fredag præsenterede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen et såkaldt Advisory Board, som skal rådgive regeringen om cirkulær økonomi og dermed øge virksomhedernes indtjeningsmuligheder, minimere miljøpåvirkningen og fremme en bedre anvendelse af ressourcerne.

Læs mere her: Regeringen ønsker mere viden om cirkulær økonomi

Fakta: Om undersøgelsen

Rapporten ”Undersøgelse om cirkulær økonomi” præsenterer resultaterne fra en spørgeskemaundersøgelse vedrørende danske virksomheders kendskab og holdninger til cirkulær økonomi. Besvarelserne er indsamlet via telefoninterviews foretaget i perioden 22. juni til 12 juli.
I alt har 200 virksomheder deltaget i undersøgelsen.
Virksomhederne – der er tilfældigt udvalgte kommer fra følgende brancher: bygge-og anlægsvirksomhed, forsyningsvirksomhed og hospitaler, industri, landbrug, jagt og skovbrug samt transportvirksomhed m.v.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094