23948sdkhjf

Kollektiv jordvarme på vej i olie-landsby

Billund Varmeværk tester sammen med projektmager Søren Andersen, om et kollektivt jordvarmesystem kan fungere som erstatning for oliefyrene rundt omkring i de små danske landsbyer.

Projektet, der går under navnet KOLD (Kollektiv Opvarmning i LandDistrikterne) har netop modtaget 1,1 mio. kr. fra Syddansk Vækstforum og i løbet af det næste års tid skal jordvarme-systemet vise sit værd i den lille landsby Skjoldbjerg mellem Vorbasse og Billund.

- Tanken er, at vi skal have meget mere fjernvarme i Danmark. Vi har taget fjernvarmetankegangen og overført den til vores projekt. Jordvarmesystemet er bygget op som en både kollektiv og individuel løsning, forklarer Søren Andersen.

- Vi laver et kollektivt net af jordvarmeboringer og individuelle varmepumper, der installeres i de enkelte husstande. De kobles sammen af et kollektivt ledningsnet, uddyber han.

Løber et år
I KOLD-projektet kobler mini-fjernvarmenettet foreløbigt tre husstande og et medborgerhus sammen. 

-  Selve projektet løber et år. Lige nu foretager vi de forberedende øvelser. I starten af 2017 lægger vi ledningsnettet og laver jordvarmeboringer. Bagefter installeres varmepumperne. Resten af perioden skal gå med at indsamle data, og regne på, hvad der vil ske, hvis vi opskalerer projektet, fortæller Søren Andersen, der ikke er bekymret for, om hans beregninger vil holde.

- Jeg kommer fra en virksomhed, hvor jeg har lavet rigtig mange jordvarmeanlæg til enkelthusstande. Ifølge mine regnestykker kan det her kollektive anlæg sagtens konkurrere med eksisterende varmekilder og de individuelle anlæg. Det kan det fordi vi fjerner investeringsbyden fra husstandene og lægger den over på varmeværket. Forbrugerne betaler så regningen, som var det ganske almindelig fjernvarme, siger Søren Andersen.

Søren Andersen og Billund Varmeværk håber, at løsningen kan bidrage til at en stor del af de danske huse der endnu ikke har fjernvarme, får det.

 

 

Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125