23948sdkhjf

Energi-software erstatter regnearket i Randers

Nordjyske Sæby Varmeværk har i godt et år kørt med løsningen EnergyTrade, der er udviklet af EMD International. Hos østjyske Verdo har man kørt på løsningen i to år. Her er den installeret på kraftvarmeværket i Randers.

Det har givet friheden til at vælge det ene sted; og en langt bedre mulighed for planlægge produktionen det andet sted. Og så har det skabt overblik – både i Sæby og i Randers.

 - Vi kunne have valgt en løsning fra en af de balanceansvarlige. De har hver især deres egne løsninger, og det er ikke dårlige løsninger. Vi ville bare gerne have den frihed, der følger med, når man køber sit eget program, fortæller driftsleder Pouli S. Rugholt fra Sæby Varmeværk om valget af EnergyTrade.

I Randers valgte man overvejende løsningen for at få et bedre overblik over en længere planlægningsperiode.

- Tidligere planlagde vi med regneark og kurver primært fra vores SRO-anlæg. Det gjorde det svært helt at have overblik over de muligheder der måske ligger nogle dage ude i fremtiden. Oftest fokuserede vi meste på det kommende driftsdøgn, fortæller systemingeniør, Preben Dalsgaard Pedersen hos Verdo.

Bedre overblik

Sæby Varmeværk har 3.500 forbrugere, der skal have leveret varme. I produktionen jongleres mellem to gasmotorer, en elkedel og et solvarmeanlæg.

 - Vi skal hver dag melde ind til vores balanceansvarlige. Det hele skal gå op i en højere enhed, og vi skal producere på den måde, der giver den bedste varmepris. Vi har fået et bedre overblik over vores produktion. EnergyTrade henter f.eks. hele tiden gasprisen, som sammen med priserne på elmarkedet, er afgørende for, hvad vi producerer på, forklarer Pouli S. Rugholt.

Og netop det bedre overblik gør sig også gældende hos Verdo.

- Vi har installeret EnergyTrade på vores kraftvarmeværk i Randers, hvor vi bruger det i planlægningen af vores elproduktion. Det giver et godt overblik over de næste syv døgns produktion, en optimeret plan, så variationen i elprisen udnyttes optimalt i forhold til de muligheder der er på vores kraftværk for op- og nedregulering samt udnyttelse af akkumulatortanken, fortæller Preben Dalsgaard Pedersen, Systemingeniør hos Verdo Produktion A/S.

Tid & fordele

Baggrunden for investeringen i EMD-softwaren var, at Sæby Varmeværk for et år siden udskiftede sit gamle SRO-anlæg, hvilket nødvendigegjorde ny software. Man har altså kørt med EnergyTrade i et år - og det kan mærkes rent tidsmæssigt.

 - Vi har sparet en hel masse tid. Man kan selvfølgelig gøre det hele manuelt, men nu får vi gaspriser med mere hentet automatisk. Det er dog friheden, der har vægtet tungest hos os, fortæller Pouli S. Rugholt.

Både Sæby Varmeværk og Verdo anvendte i forvejen EnergyPro fra EMD International, så springet til også at vælge deres trade-løsning var ikke så stort.

-  Fordelen ved programmet er at det foreslår den optimale plan og giver et visuelt  billede af produktionen. Desuden er det baseret på programmet Energypro, som vi allerede benytter til planlægningen af vores årsproduktion samt evaluering af nye anlæg og udvidelser, fortæller Preben Dalsgaard Pedersen.

 Flere med på bølgen

Sæby Varmeværk og Verdo i Randers er ikke eneste anlæg i Danmark, der benytter sig af EnergyPro. Men når det kommer til EnergyTrade er de indtil videre de eneste to værker, der benytter sig af løsningen.

Det vil salgschef Anette Qvistgaard hos EMD International gerne lave om på.

-  Vi er i forvejen gode til systemintegration, planlægning og design af effektive optimerede og balancerede energisystemer uden begrænsninger på hvad der kan indgå af teknologier og energikilder. Nu kan vi hjælpe værkerne med at drifte deres forskellige anlæg optimeret i forhold til behovene på en overskuelig måde, siger hun.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094