23948sdkhjf

Solceller på lastbiler er økonomisk både-og

Det kan ikke betale sig at montere solceller på almindelige eksportlastbiler.
Giver det mening at montere solceller på lastbiler? Spørger man hos transportfirmaerne Frank Nørager & Co og Contino, er svarene helt forskellige. Det skriver ing.dk.

De to transportfirmaer har monteret solceller på lastbiler som led i et forsøg, Innovationscenter for Logistic og Transport, ILT, under Brancheorganisationen for den danske vejgodstransport (ITD), står bag.

Resultat afhænger af lastbiltype, lyder konklusionen.

Eksportlastbiler: Andre løsninger er billigere
Solceller giver ikke mening økonomisk på almindelige eksportlastbiler sammenlignet med andre batteriløsninger.

Forsøg med solceller på siden af førerhusene på firmaets lastbiler var ingen succes. Den ene side var oftest i skygge, og da solcellepanelerne var serieforbundet og producerede derfor aldrig mere strøm end det panel, der producerede mindst.

Derimod var resultaterne bedre med bøjede solceller på førerhusets kurvede tagspoiler. Først når de bliver fabriksmonterede, ser teknisk chef ved Contino, Jesper Møller, en fremtid i solcellerne.

Frank Nørager & Co har nu over 20 lastbiler med solceller
Anderledes positive er man hos Frank Nørager & Co, der har specialiseret sig i særtransport af vindmøller. Forklaringen er, at særtransporter har længere ventetider. Derfor må chaufføren lade motoren køre i tomgang for at holde lastbilens batterier opladet, så de kan bruge strøm i førerhuset

Solcellerne - to solcellepaneler på sammenlagt 220 watt - blev monteret på værktøjsskabet, der er i forlængelse af førerhuset. Konverteren blev installeret inde i værktøjsskabet. Ti batterier forbandt anlægget.

Besparelsen ved at få strøm fra solceller frem for at bruge diesel er så stor, at solpanelerne har indtjent sig selv ind efter halvandet år, vurderer Frank Nørager & Co. Efter forsøget har firmaet monteret solceller på over 20 lastbiler.

Originalartikel: https://ing.dk/artikel/forsoeg-med-solce...
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078