23948sdkhjf

Bornholm ruster sig til mere F&U i topklasse

EcoGridEU-projektet har engageret 2.000 bornholmere og skabt international opmærksomhed. Med fyringssæsonen 2016/2017 starter EcoGrid 2.0 for alvor.
Lidt nord for Rønne knejser en flok nye vindmøller, og nede på havnen er Bornholms Energi & Forsyning i fuld gang med at ombygge sit kraftvarmeværks blok 6 fra kul til bæredygtig biomasse. Vindmøller og træpiller er to hjørnesten i Bornholms ambition om som Bright Green Island at blive CO2-neutral i 2025.

- Jeg tror, det er realistisk at nå målet, men det kræver, at vi alle gør os utrolig umage. Alle gode kræfter skal forene sig, siger administrerende direktør Rasmus Sielemann Christensen, der tiltrådte som topchef for Bornholms Energi & Forsyning den 1. juli, i et interview med bladet # Smart Energi.

Multiforsyningsselskabet, der er resultatet af en fusion mellem elselskabet Østkraft og fjernvarmeselskabet Bornholms Forsyning, har en nøglerolle i den grønne omstilling af Østersø-øen. Hvis visionen om at være en 100 procent grøn ø skal lykkes, skal der rejses flere vindmøller, flere tusinde oliefyr skal skifte til fjernvarme eller varmepumper, og der skal findes nye transportløsninger i stedet for benzin/diesel.

Bornholms Energi & Forsyning deltager aktivt på mange fronter – herunder også som praktisk koordinator af forsknings- og udviklingsprojektet EcoGrid 2.0.

- Udviklingen på energi- og it-området er global og bevæger sig med en hastighed, jeg aldrig har oplevet før. Hvis vi som energiselskab ikke kobler os på udviklings- og demonstrationsprojekter, vil det på længere sigt påvirke vores forsyningssikkerhed. Vi skal være "up to date" blandt andet for at time vores investeringer i elnettet på den mest hensigtsmæssige måde. Derfor deltager vi gerne sammen med partnere i internationale projekter, siger Rasmus Christensen.

EcoGrid 2.0 blev skudt i gang i foråret med en seance på DTU i Lyngby og består af ni parter med Dansk Energi som projektleder. Knap 1.000 bornholmske familier stiller varmepumper eller el-radiatorer til rådighed for projektet, der for alvor starter med den nye fyringssæson. En af opgaverne bliver at udvikle et marked for de fleksibilitetsydelser, elnettet kommer til at betjene sig af i fremtiden for at få elproduktion og forbrug til at matche hinanden fra sekund til sekund.

At styre en varmepumpe giver ikke meget mening for elsystemet, så ideen er at "pulje" kunder ved hjælp af et par såkaldte aggregatorer, der styrer el-apparaterne på vegne af familierne, inden for de komfortgrænser, hr. og fru Kofoed bestemmer.

Rasmus Christensen vurderer, at det er godt at have forskelige typer projekter for at udvikle de løsninger, der blandt andet skal sikre en fortsat udbygning med vindenergi og solceller. Et demonstrationsprojekt som EnergyLab Nordhavn giver mulighed for at teste helt nye løsninger i en helt ny bydel, mens EcoGrid-EU og nu EcoGrid 2.0 tager udgangspunkt i boliger med apparater, der kan have op til 25 år på bagen.

- Her tester vi fremtiden på både nye og gamle enheder i nogle af Danmarks mest charmerende huse med energiklasser i den lave ende – altså nyt og gammelt hardware i huse uden en tæt klimaskærm, siger direktøren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094