23948sdkhjf

Sværere vilkår for husstandsmøller

Nye tekniske forskrifter har fjernet flere husstandsmøller fra positivlisten. Det gør det mere besværligt at få koblet møller på elnettet.
I den kommende tid bliver det mere besværligt at få koblet husstandsmøller med en ydeevne på op til 50 kW på elnettet.

Energinet.dk har i forbindelse med udstedelse af nye tekniske forskrifter ændret vilkårene for små møller, og det smitter af på den positivliste, elnetselskaberne betjener sig af for at gøre sagsbehandlingen smidig.

- Adskillige husstandsmøller er fjernet fra positivlisten, konstaterer civilingeniør Morten Erlang fra Dansk Energi.

Det er husstandsmøller, som anvender asynkrone generatorer, som er blevet fjernet fra positivlisten på baggrund af de nye forskrifter fra Energinet.dk. Stramningerne er begrundet i overordnede hensyn til elnettet, blandt andet fordi husstandsmøllerne ikke kan levere frekvensrespons og reaktiv effekt.

Dansk Energi har for nylig overtaget håndteringen af positivlisterne fra Energinet.dk, så producenter, forhandlere og installatører af solceller og små vindmøller skal fremover henvende sig til Dansk Energi, hvis de ønsker en lettere administrativ vej ind på det danske marked.

Det er dog fortsat Energinet.dk, der kan udstede dispensationer, så ønsker man at opstille et elproducerende anlæg, der ikke står på positivlisten, så er det Energinet.dk, man skal henvende sig til, oplyser Morten Erlang.

Hvis anlægget ikke står på positivlisten, og anlægsejeren ikke har en dispensation fra Energinet.dk, skal vedkommende kunne dokumentere overfor netselskabet, at det samlede anlæg er blevet teknisk tilpasset til at leve op til de tekniske forskrifter 3.2.1 eller 3.2.5. Det vil typisk betyde, at anlægget udover den asynkrone generatorenhed er tilført andre komponenter.

- Vi synes, de tekniske forskrifter er lige stramme nok. Tyskland og andre europæiske lande har taget højde for problematikken i deres forvaltning, siger Morten Erlang.

Flere meget små husstandsmøller står stadig på positivlisten. Hvis et elnetselskab får en henvendelse om opstilling af sådan et anlæg, kan selskabet se, at det grundlæggende er i orden, og kunden slipper for en del papirarbejde.

Som noget nyt skal kunden dog indsende dokumentation for hvilke indstillinger, det nye anlæg kommer til at betjene sig af.

Kilde: Dansk Energi

Artiklen er en del af temaet Husstandsmøller.

Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125