23948sdkhjf

Eniig bag 35 skalerbare solcelleanlæg

I løbet af det næste års tid opføres det første solcelleanlæg i en landsby i Uganda.
WWF Verdensnaturfonden og Eniig har igennem det seneste års tid arbejdet på at finde frem til en solcelleløsning, der kan skabe det nødvendige grundlag for helt lokalt at forsyne befolkningen i udviklingslande, som f.eks. Uganda, med strøm fra vedvarende energi.

Beregninger viser, at der blot skal 35 mini solcelleanlæg til at forsyne 30.000 borgere i Uganda. Indtil videre er det blevet ved beregningerne, men projektleder hos Eniig Helle Pasgaard fortæller at man er nået rigtig langt med projektet.

- Vi har ikke truffet beslutning om en leverandør endnu, men inden for det næste år skal det første anlæg være i drift. Men det skal være økonomisk bæredygtigt og derfor er det vigtigt at vi har så godt et beregningsgrundlag som muligt. At vi har basis på plads og en god business-case, fortæller hun til Energy Supply.

Tanken er, at de lokale betaler for den strøm de bruger og således betaler af på et anlæg, der skal ende med at blive ejet af dem selv. Eniig og WWFs beregninger viser at solcelle-modellen vil være økonomisk rentabel efter blot få år.

Skalerbare anlæg
Eniigs og WWFs løsning er tænkt på en sådan måde, at den tager størst muligt hensyn til det udviklingstrin lokalbefolkningen befinder sig på, men med mulighed for opskalering af anlægget efterhånden som udviklingen i lokalområdet tager fart.

- Solcelleanlæggene skal al afhængig af størrelsen på landsbyen kunne forsyne mellem 100 og 300 husstande. Derfor vil der som udgangspunkt være forskel på størrelsen. Det vigtigste er anlægget kan vokse. Vi tilpasser løsningen til behovet her og nu, og så skalerer vi derfra, når behovet ændrer sig, forklarer Helle Pasgaaard.

WWF Verdensnaturfonden og Eniig ser mange muligheder i at bringe billig solenergi til fattige landsbyer i udviklingslande. Løsningen vil nemlig kunne gøre det muligt for befolkningen at få strøm til deres lamper, vandpumper, lektielæsning og små butikker. Strømmen kan også blive brugt af skoler, hospitaler og landbruget.

Det bliver WWF der udpeger de landsbyer i Uganda, hvor der er de bedste forudsætninger og største behov for solcelleløsningen.

Udbredes til andre lande
I første omgang har WWF og Eniig fokus rettet mod Uganda, hvor begge parter hver for sig allerede har aktiviteter. De er dog begge enige om, at hvis løsningen er gangbar i Uganda, har den potentiale til også at kunne kopieres til andre lande.

En af de helt store udfordringer i Uganda og andre fattige afrikanske lande er dog, at der ikke er penge til at føre det nationale energinet ud til de små landsbyer, der derfor må undvære strøm og de muligheder det giver. Det åbner op for at dansk ekspertise og know how kan bringes ind i udviklingsarbejdet via danske leverandører.

- Det er helt fantastisk, hvad vi kan gøre, når NGO’er og private virksomheder samarbejder. Vi i WWF Verdensnaturfonden har vores store netværk i det lokale område samt viden om udviklingsarbejde, og Eniig har den kommercielle ekspertise og erfaring med grøn solenergi - energi som netop er så grundlæggende for videreudvikling af fattige samfund. Ved at bringe vores fælles viden sammen, kan vi udvikle de energirigtige løsninger, som verden har brug for, siger Agnete Schønau Winther, senior advisor i WWF Verdensnaturfonden.

På en konference arrangeret af Access2innovation i Aalborg den 23. og 24. august præsenterer de to parter de foreløbige resultater af det fælles udviklingsarbejde.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111