23948sdkhjf

Dansk overskudsvarme bør udnyttes bedre

Vi venter på en ændring i afgiftsstrukturen, der gør det rentabelt at udnytte overskudsvarmen fra industri og produktion til fjernvarme. Indtil videre har vi ventet forgæves siden 2012.
Danske industrivirksomheder producerer hvert år store mængder overskudsvarme, der ikke bliver udnyttet til noget som helst. Det er ikke i tråd med den danske tilgang til energiløsninger, nemlig at de skal være bæredygtige og give mening ud fra en miljømæssig betragtning.

Overskudsvarme fra industrien kan anvendes på to måder: enten internt til fx rumopvarmning eller andre processer, der kræver varme. Eller eksternt til fjernvarme. Her vil det dog oftest være nødvendigt med en varmepumpe, der hæver temperaturen på overskudsvarmen, da den typisk ikke er høj nok til fjernvarme.

Ved ekstern udnyttelse af overskudsvarmen betales der overskudsvarmeafgift. Og det forringer økonomien. Ofte ender det desværre med, at overskudsvarmeprojekter lukkes ned, allerede når de første beregninger er foretaget. For det kan ikke betale sig.

I Danmark har vi derfor en lang stribe af virksomheder, der producerer overskudsvarme, som i dag blot bliver sluppet ud i den fri luft og går til spilde. I nogle mindre byer kan en stor virksomhed alene opvarme samtlige husstande i forsyningsområdet. Men det bliver sjældent en realitet, fordi afgifterne gør udnyttelsen af varmen til en dårlig forretning.

I princippet er det ikke tekniske barrierer, der forhindrer, at det store potentiale for anvendelse af mere overskudsvarme bliver udnyttet. Det er dels afgiftssystemet, dels de bureaukratiske procedurer, der får virksomheder, fjernvarmeværker og kommuner til at give op undervejs. Afgiftsmæssigt er det overskudsvarmeafgiften, el-afgifter og PSO-afgifter, som fordyrer udnyttelsen af varmen.

Når der alligevel er virksomheder, der leverer overskudsvarme til fjernvarmenettet, fx Aalborg Portland eller MAN Diesel og Turbo i Frederikshavn, så bæres projekterne igennem på virksomhedernes vilje til at investere i en grøn profil. Derfor er det heller ikke rimeligt, at man fra politisk hold udskyder beslutningen om at reducere eller fjerne overskudsvarmeafgiften med den begrundelse, at virksomhederne ikke må kunne spekulere i at producere varme. Man kan spørge sig selv, om det er en rimelig forventning, eller om man gør de danske virksomheder uret med den antagelse.

Vi ved ikke reelt, hvor stort potentialet for overskudsvarme i Danmark er. Det afhænger nemlig af, hvad man betragter som rentabelt, og hvornår de administrative byrder osv. vurderes for tunge. Men analyser har tidligere konkluderet, at der på landsplan sandsynligvis er op mod dobbelt så meget industriel overskudsvarme, der kunne finde anvendelse i fjernvarmen, som der bliver udnyttet i dag. Vi ved dog, at mange overskudsvarmeprojekter falder med, at tilbagebetalingstiden bliver for lang. Og det hænger sammen med overskudsvarmeafgifterne og elafgiften på den el, der skal drive varmepumperne.

At mange hundrede tusinde MWh luner de danske gråspurve hvert år er ikke i nogens interesse. Tænk alene på de miljømæssige fordele ved at udnytte overskudsvarmen: der vil blive anvendt betydeligt mindre fossilt brændsel, og bedre udnyttelse af overskudsvarmen fra landets industri- og produktionsvirksomheder kan derfor nedbringe vores CO2-udslip.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078