23948sdkhjf

Lave elpriser gav milliardregninger

For syv år siden forventede de europæiske energiselskaber stigende elpriser – det er gået stik modsat.
I 2009 var optimismen i elbranchen enorm. De europæiske energiselskaber investerede massivt i nye anlæg i forventningen om, at elprisen ville stige. Det er gået stik modsat, og afregningsprisen på en kilowatttime er faldet til 17 øre i 2015 – forventningen var i 2009, at den ville stige til 45,5 øre. Det har kostet hos energiselskaberne, hvor for eksempel E.on har taget nedskrivninger på 50 mia. kr. og Vattenfall på 20 mia. kr. Det skriver Berlingske Tidende.

Der er hovedsageligt tre grunde til, at spådommen ramte så meget ved siden; den amerikanske skifergasudvinding, subsidiering af vedvarende energi samt lav vækst i Europa.

Skal man tro det såkaldte futuremarked, så er der dog lys for enden af tunnelen. Her spår man stigninger i elpriserne på 50-100 procent. Men det kan meget vel vise sig at være endnu en illusion, advarer Anders Plejdrup Houmøller, der er tidligere chef for Nordpool og har undersøgt de historiske futurepriser for el.

- Der er stor sandsynlighed for, at futurepriserne som sædvanlig ligger for højt. Vil politikerne holde op med at fylde mere subsidieret produktion ind? Nej. For eksempel i Tyskland og Danmark kan du se, at der er nye planer for havvindmøller, og det betyder, at der ikke er nogen ende på elendigheden for konventionelle elproducenter, siger han til Berlingske Tidende.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.205