23948sdkhjf

Danmark kan få tre havmølleparker for éns pris

Kriegers Flak og de kystnære møller kan etableres til en markant lavere pris end budgetteret, vurderer Vindmølleindustrien.
Man siger, at en krone sparet er en krone tjent - så der er penge at tjene, når politikerne med energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i spidsen til efteråret skal godkende buddene på Kriegers Flak (600 MW) og de kystnære havmøller (350 MW).

Regeringen har i sin seneste PSO-prognose fra april budgetteret med, at Kriegers Flak vil koste omtrent 1,5 mia. kr. årligt i 2020-2025, men med de seneste prisfald på havvind vil det måske blive muligt at etablere både Kriegers Flak og de kystnære parker inden for dette budget.

- Havvind falder mærkbart i pris i disse år. Vi har set det med Horns Rev 3 og senest i Holland, hvor konkurrencen bringer priserne ned til nye, lave niveauer. Jeg vil ikke blive overrasket, hvis konkurrencen om de danske udbud leder til, at vi ender med at kunne få tre havvindmølleparker for éns pris rent PSO-mæssigt, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien med henvisning til, at det kystnære udbud ventes at blive fordelt i to parker, og Krigers Flak bliver én stor, samlet park.

- Regeringen har meget klart sagt, at de ønsker at etablere Kriegers Flak. Omvendt er det jo kendt, at regeringen gerne vil af med de kystnære møller som del af sin spareøvelse på energiområdet, og derfor håber jeg, at energiministeren vil tage godt imod, at markedet med en vis sandsynlighed vil levere så lave bud, at der er råd til alt inden for de godkendte rammer, siger Jan Hylleberg.

Direktøren understreger samtidig, at det er en forudsætning for de lavest mulige bud, at der skabes klarhed og ro om de energipolitiske rammer.

Kystnær vind vil være billigst
Hvad priserne ender på, når Energistyrelsen til efteråret åbner konvolutter med bud, er ikke til at vide, men priserne vil være meget konkurrencedygtige, forudses det.

- Jeg forventer at se nogle meget skarpe vindende budpriser til efteråret med tilhørende lave PSO-omkostninger. Hvis man efter sommerferien beslutter at ændre tilskudsperioden for Kriegers Flak til 20 år som i Tyskland, er det klart, at det vil bane vej for endnu lavere vinderpriser end med den eksisterende 11-årige tilskudsperiode, slutter Jan Hylleberg.

Installationen af de i alt 950 MW vil ifølge energi-, forsynings- og klimaministeren selv have en beskæftigelsesvirkning på 16.600 personer fra 2017-2021. Foruden at blive blandt Europas absolut billigste havmølleparker har de stor værdi som udstillingsvindue for Danmark og de danske kompetencer.

Kilde: Vindmølleindustrien

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094