23948sdkhjf

Lerchenborg Gods fyrer op under energibesparelser

Nye pumper har næsten halveret strømforbruget
Lerchenborg Gods syd for Kalundborg har fokus på grøn energi, hvilket blandt andet seks store vindmøller og Danmarks største solcellepark på 80 hektar vidner om.

Godsejer Christian Lerche-Lerchenborg har altid interesseret sig for grøn energi, og energibevidstheden var da også tydelig, da godset skulle have udskiftet sit gamle halmfyr og de pumper, der hørte til anlægget.

Det gamle og nedslidte halmfyr skulle udskiftes med et nyt og mere effektivt fyr. Det nye fyr er et halmfyr på 1 megawatt, som opvarmer ikke kun hele godset og de omkringliggende boliger, men også den nærliggende Kalundborg Friskole. Det er derfor en vigtig installation for godset.

Da fyret skulle udskiftes, valgte godsejeren samtidig at skifte de gamle pumper.

- Vi var på omkostningsjagt i forhold til energibesparelser. Jeg tog derfor fat i Grundfos og bad om en beregning på de gamle pumper i forhold til nye Grundfos-pumper. Jeg ville gerne vide, om det overhovedet kunne betale sig at udskifte de gamle pumper med nye energivenlige – men også kostbare – pumper, fortæller Christian Lerche-Lerchenborg. Det viste sig, at Lerchenborg Gods kunne hente store besparelser på strømforbruget.

Stor gevinst

Når Grundfos skal beregne potentielle besparelser, er en af metoderne at udføre et såkaldt Grundfos Energy Check, hvor man beregner de gamle pumpers energiforbrug og CO2-udledning. Sådan et energitjek blev der også lavet på pumperne på Lerchenborg Gods.

- De gamle pumper brugte jo rigtig mange kilowatt-timer strøm. Og beregningen var klokkeklar – der var ingen tvivl om, at der var en stor økonomisk gevinst at hente ved at udskifte de gamle pumper med nye, frekvensstyrede Magna3-pumper, siger Per Schou Hansen, der er projektsalgsingeniør hos Grundfos.

Beregningerne viste, at Lerchenborg Gods kunne spare næsten 20.000 kilowatt-timer om året. Derfor blev de gamle pumper udskiftet, og forskellen i strømforbrug var tydelig fra starten.

- De gamle pumper trak kontinuerligt næsten to ampere i strømforbrug. Med de nye pumper kan vi næsten ikke se strømforbruget. De er nede på et effektforbrug på omkring 136 watt i stedet for 1.200-1.700 watt, fortæller Christian Lerche-Lerchenborg.

- Efter udskiftningen sammenlignede jeg forbruget i december 2014 med december 2013, hvor de gamle pumper stadig kørte. I december 2014 brugte vi cirka. 97 kilowatt-timer i døgnet. Året før brugte vi 187 kilowatt-timer. Og de to måneder var sammenlignelige vejrmæssigt, tilføjer han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078