23948sdkhjf

- Mere el skal bruges til opvarmning

Dansk Fjernvarme og Dansk Energi anbefaler gradvis lempelse af kraftvarmekravet
El skal i højere grad bruges til opvarmning. Det er afgørende for at få mere ud af den stadigt grønnere strøm. Der er derfor behov for, at afgiftstrykket på el reduceres og reguleringen af kraftvarmen reformeres, foreslår Dansk Fjernvarme og Dansk Energi i fælles anbefalinger til en ny kraftvarmestrategi.

- Vi har som samfund investeret massivt i vedvarende energi i vores elsystem. Det kan vi få endnu større gavn af ved i stigende omfang at anvende el til varme. Derfor skal det blive mere attraktivt at investere i eldrevne varmepumper, for eksempel ved at fjerne PSO fra elregningen samt give et anlægstilskud.

- Hvis man kan gøre selskabsøkonomien for varmepumper konkurrencedygtig, vil der være fornuft i at lempe kraftvarmekrav og brændselsbindinger gradvist – først for de små værker, senere for de større, siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Behovet for, at alle kraftvarmeværker både skal producere el og varme, vil i takt med forandringen af energisystemet blive mindre, og reglerne bør lempes gradvist efterhånden som de økonomiske rammer sikrer, at grøn el fylder mere i varmeproduktionen til fjernvarmesektoren, mener han.

Fra en svunden tid
Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, gør opmærksom på, at kraftvarmekravet stammer fra en tid, hvor rigtig meget overskydende varme fra elproduktion på kraftværker gik til spilde.

- Dette problem er reduceret markant i forhold til for 20-30 år siden i takt med, at vi har udbygget med fjernvarme fra vedvarende kilder som sol og biomasse. Derfor er der brug for at forberede reguleringen på fremtiden, mener han.

Selv om en større del af elproduktionen kommer fra vind, vil der forsat være behov for elproduktion fra kraftværkerne, når vinden ikke blæser. Derfor skal en lempelse af kraftvarmekravet ske gradvist og med respekt for de investeringer, der allerede er foretaget, så kraftværkernes rolle som back-up i elproduktionen sikres, er de to direktører enige om.

- Vi får i rigtig mange år fra nu brug for kraftvarmeværker til at forsyne os med el, når vinden ikke blæser, og vores nabolande selv har brug for deres kraftværkskapacitet. Derfor skal moderniseringen af kraftvarmekravet også ske i et balanceret tempo med respekt for de investeringer, der allerede er foretaget i kraftvarmeværker, siger Lars Aagaard.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063