23948sdkhjf

Solvarme og overskudsvarme erstatter naturgassen

Det går rigtigt stærkt og hurtigere end forventet med at omlægge til vedvarende energi på fjernvarmeværkerne i Ringkøbing Skjern Kommune.
Biogas, træflis og solvarme samt overskudsvarme fra Skjern Papirfabrik og Arla er vigtige bidrag. Samtidig hjælper en generelt mindre energiproduktion på fjernvarmeværkerne kommunen med at nå sit mål om at være 100 procent selvforsynende med vedvarende energi i 2020

- I perioden fra 2013 til 2015 har flere fjernvarmeværker øget andelen af vedvarende energi. Der er store forskelle på, hvor stor en andel af varmen, der stammer fra vedvarende energi fra det ene fjernvarmeværk til det andet, men alle bidrager til at nå målet i kommunens vision Energi2020, siger planlægger Børge Outzen Schmidt, Ringkøbing-Skjern Kommune.

Fra naturgas til vedvarende energi
I 2013 var ca. 60 procent af fjernvarmeforsyningen baseret på naturgas, mens den resterende forsyning primært var baseret på biomasse. Siden da er der sket en betydelig omlægning, som betyder, at det i dag kun er ca. 50 procent af fjernvarmeforsyningen, der er baseret på naturgas. Særligt solvarme og overskuds-varme fra industrien har erstattet naturgassen, fortæller Børge Outzen Schmidt.

- Tarm Fjernvarme har produceret 100 procent vedvarende energi på biomasse og sol i flere år, og i Spjald har de igangsat produktion af fjernvarme baseret på biogas. Og de andre fjernvarmeværker i kommunen er også godt med på den grønne bølge.

Fjernvarme spiller en central rolle i Ringkøbing-Skjern Kommunens energiforsyning og dækkede i 2013 ca. halvdelen af kommunens samlede varmebehov.

Tæt på mål
En af målsætningerne i Energi 2020 er, at fjernvarmeværkerne samlet set skal hæve andelen af vedvarende energi fra 40 til 60 procent - og allerede nu har de nået 50 procent.

En ny arbejdsgruppe med repræsenter fra både fjernvarmeværkerne og kommunen er netop dannet med det formål at arbejde på at nå helt i mål med de 60 procent.

- Ambitionen med visionen er, at vi selv skal producere lige så meget vedvarende energi, som borgere og virksomheder i kommunen bruger. Og for at blive 100 procent selvforsynende med vedvarende energi kræver det, at alle byder ind: Kommune, erhvervsliv og borgere, siger leder af kommunens energisekretariat, Henning Donslund.

Fakta

Andelen af vedvarende energi i den samlede produktion på udvalgte varmeværker.

Tal fra 2013 og 2015:

- Ådum fra 3,7% til 99,6%
- Skjern fra 73,4% til 86,8%,
- Lem fra 72,3% til 77,1%
- Videbæk fra 6,1% til 29,7%
- Hvide Sande fra 5,0% til 25,9%
- Ringkøbing fra 8,7% til 17,9%.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093