23948sdkhjf

Cowi designer tyfon-sikrede havmøllefundamenter

Det er Taiwans største havmøllepark, der skal have 32 fundamenter i special-design.
Cowi er hyret ind til at levere detailprojektering af møllefundamenterne til Taiwans største havmøllepark Formosa I OWF på 130 MW.

Selvom Cowi tidligere har været rådgiver på verdens største offshore-vindmøllepark London Array med 175 turbiner, så stiller ordren i Taiwan nogle andre krav til fundamenterne.

- Risikoen for jordskælv og tyfoner stiller naturligvis yderligere krav til fundamenternes holdbarhed. Derfor har vi også en bred skare af Cowis eksperter med, der ved, hvad det vil sige at bygge i jordskælvszoner, siger Martin Møller, projektleder på havvindmølleparken i Taiwan.

Cowi kan blandt andet trække på sine mange års erfaring med store broprojekter, eksempelvis Busan-Geoje linket i Sydkorea, der også ligger i risikozonen for jordskælv og tyfoner.

- Turbinen kommer til at ligge i 100 meters højde og vil veje, hvad der svarer til mere end 100 elefanter. Når en så stor konstruktion bliver udsat for en tyfons ekstreme vindstød på op til 250 km/t, vil det skabe en stor belastning på fundamenterne. Dertil kommer risikoen for kraftige jordskælv. Kort sagt er der et åbenlyst behov for grundige geotekniske, strukturelle og hydrauliske analyser for at kunne afgøre det optimale fundament design, siger Martin Møller.

Cowi har allerede afsluttet detailprojektering på to af de i alt 32 fundamenter til vindmølleparken i Taiwan, og det er dem, der skal fungere som prototype for de resterende 30.

I øjeblikket er Cowi involveret i detailprojektering af havvindmølleparker med samlede anlægsomkostninger for cirka 45 mia. kroner.

Om Formosa I OWF

Formosa I OWF bliver på 130 MW og vil ligge 3-6 km ud for Taiwans vestkyst. Den vil dække et område på cirka 11 km².

Det er Formosa I Wind Power Co., Ltd. der bygger, mens Cowi er hyret ind som rådgiver for Sinotech Engineering Consultants, Inc.

Formosa I OWF skal efter planen stå færdig i 2019 som den første af en række offshore-vindmølle-parker i Taiwan.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094