23948sdkhjf

Dansk design fanger vind i hele verden

Hvis der er ét dansk design, der i disse år sætter sit præg på alverdens landskaber, er det de danske vindmøller. Over hele kloden opføres vindmølle-parker, og ofte er det dansk designede møller fra de to vind-giganter Vestas og Siemens, som sættes op.

Danmark har nemlig i årtier præget udviklingen af vindmøller, og da Kulturministeriet for 10 år siden lavede sin kulturkanon, var der også en vindmølle blandt de 12 udvalgte danske designs, nemlig Gedser Forsøgsmølle.

Læs flere artikler fra specialmagasinet Dansk Verdensklasse

Møllen i Gedser var resultatet af ingeniøren Johannes Juuls pionerarbejde med at bygge en vekselstrømsproducerende vindmølle, og møllen på Falster var i drift fra 1957 til 1967. Den havde en effekt på 200 kilowatt og vinger med en diameter på 27 meter – ikke meget i forhold til nutidens megamøller, men i 1957 var det verdens største.

Dengang var olie billigt, og vindenergi blev ikke anset for at være rentabelt, men billedet blev ændret med oliekriserne i 70’erne, og fra 1975-78 opførte Tvind-bevægelsen så en vindmølle med dobbelt så stor vinge-diameter som den i Gedser, og så var Tvinds mølle i Ulfborg verdens største for en stund.

Hippier og visionære ingeniører drev altså den tidlige udvikling – ofte støttet af politisk goodwil – og næste skridt var at kigge på det åbne og forblæste hav. I 1991 blev verdens første havvindmøllepark indviet ved Vindeby på Lolland. Det var Bonus Energy fra Brande, der leverede møllerne til hav-parken, og de 11 vindmøller ved Vindeby yder tilsammen knap fem MW – svarende til hvad én havvindmølle typisk yder i dag.

Bonus blev i 2004 opkøbt af Siemens, som dermed blev en stor spiller i vindmølle-branchen, men tyskerne lod denne del af koncernen fortsætte som et dansk datterselskab med hovedsæde i Brande.

I begyndelsen af 1980’erne var der en snes vindmølle-producenter i Danmark – i dag er der to: Siemens og Vestas. Siemens har bevaret forspringet på det åbne hav, som Bonus skabte, og er ifølge Bloomberg verdens klart største leverandør af havvindmøller – Vestas er til gengæld verdens næststørste på land.

Ud over de to giganter nyder en række underleverandører godt af det danske pioner-arbejde inden for vindmøller, som Kulturministeriets kanon-udvalg hyldede med følgende ord:

- Mølledesign er et arbejde, der forudsætter et dybt kendskab til statik og vind, og som viser, hvordan design kan være en del af ingeniørfaget, når det er bedst. Møllerne er stille og roligt blevet et symbol på det nutidige Danmark, en væsentlig del af vores kultur, der møder os ved indsejlingen til København, og overalt i landet.

Dansk Verdensklasse
Artiklen er en del af specialmagasinet Dansk Verdensklasse, der sætter fokus på produktionen af de danske designklassikere.

Du kan blandt andre møde Lego, B&O, danske ladcykler og Wegner-møbler.

Læs flere historier fra magasinet her
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078