23948sdkhjf

Regeringen halverer regningen fra omstridt energiafgift

Hidtil har det lydt, at en skrotning af PSO-afgiften vil efterlade en regning på otte milliarder kroner.
Med ét slag har regeringen halveret regningen fra energiafgiften PSO, der i dag betales af borgere og virksomheder over elregningen, men som skal ændres med årsskiftet.

Regningen fra at omlægge PSO-afgiften bliver halveret fra otte milliarder kroner til under fire milliarder kroner i et svar til Folketingets skatteudvalg.

Heri skriver skatteminister Karsten Lauritzen (V), at "en afskaffelse af PSO-afgiften skønnes at medføre et finansieringsbehov på cirka 3,8 milliarder kroner efter tilbageløb og adfærd".

Det er markant lavere end hidtil.

Tidligere har regeringens ministre talt om, at der efterlades en årlig regning på otte milliarder kroner, da EU-Kommissionen pålægger regeringen at ændre eller skrotte PSO-afgiften, fordi den er traktatstridig.

Det skyldes, at den danske PSO også pålægges udenlandske selskaber, som ikke nyder godt af støtten til grøn omstilling i Danmark.

Da regeringen i maj fremlagde forslaget om at omlægge afgiften, der finansierer den grønne omstilling, var regningen på otte milliarder kroner.

I folketingssvaret tages der udgangspunkt i beregninger, som også stammer fra maj.

- Det er rigtig godt, at det kommer frem. For det viser med al tydelighed, at udfordringen er håndterbar, siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, til Børsen.

Årsagen til halveringen er til dels, at der allerede er fundet finansiering på to milliarder kroner i vækstplanen fra 2014.

Og så har Skatteministeriet udregnet de økonomiske gevinster ved at flytte den grønne afgift fra elregningen og over på finansloven. Det betyder ifølge Mads Lundby Hansen, at flere står til rådighed på arbejdsmarkedet.

- Når man fjerner PSO, så har det nogle positive effekter på arbejdsudbuddet, siger han.

Ifølge tirsdagens udgave af Børsen er regeringen parat til lade erhvervslivet betale en del af omlægningen. Hidtil har regeringen villet finde hele finansieringen ved at hæve bundskatten for borgere.

Kilde: /Ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109