23948sdkhjf

Fjernkøling-kunderne tjekker ind på stribe

Med nye kunder øges både omsætning og resultat hos Hofor Fjernkøling, der nu vil bringe fjernkøling ud til endnu flere - blandt andet via transportable kølecentraler.
Med en række nye store aftaler i 2015 med blandt andre Statens Museum for Kunst og det gamle posthus på Købmagergade er Hofor Fjernkøling nu oppe på 54 kunder i områderne Indre By og København Nordvest. Selskabet leverer i 2015 sit bedste regnskab til dato.

- Omsætningen i 2015 var på cirka 35 millioner kroner og årets resultat efter skat cirka 10 millioner kroner. Det er en pæn fremgang i forhold til 2014, hvor omsætningen var på cirka 30 millioner kroner og årets resultat efter skat på cirka 7 millioner kroner. Med flere kunder med på vognen, opnår vi bedre udnyttelse af vores kapacitet, hvilket kan aflæses direkte i årsregnskabet, fortæller chef for Hofor Fjernkøling, Henrik Lorentsen Bøgeskov.

Hofor Fjernkøling forventer en let stigende omsætning for 2016, mens man på resultatsiden sætter sin lid til status quo.

- Vi kommer til at foretage flere investeringer i 2016, og det kommer til at afspejle sig i resultatet, som bliver som i 2015, siger Henrik Lorentsen Bøgeskov.

Balancesummen for fjernkøling i København er i alt på cirka 592 millioner kroner, heraf materielle anlægsaktiver på 481 millioner kroner.

På vej mod 85 MW
Hofor Fjernkølings mål for 2015 var at runde de 50 MW fjernkølingsaftaler med udgangen af 2015.

Og på spørgsmålet om man nåede det, svarer Henrik Lorentsen Bøgeskov:

- Det korte svar er ja.

- Vi nåede lige nøjagtigt 50,05 MW. Og det er vi rigtig glade for. Vores mål er 85 MW i 2020. Lige nu har vi nået 50,572 MW og forventer at runde de 57 MW i år, siger Henrik Lorentsen Bøgeskov.

De knap 7 MW man mangler for at nå målet for 2016 skal hentes lidt rundt omkring.

- Vi har en del konkrete kunder på vej, men vi er i en forhandlingssituation, så jeg vil helst ikke sige noget, før vi har en underskrift, siger Henrik Lorentsen Bøgeskov.

En af de kunder, der netop er kommet til er IDA på Kalvebod Brygge, som har valgt at udskifte deres eksisterende køleanlæg med fjernkøling.

Nordhavn, Sydhavn & Ørestaden
Henrik Lorentsen Bøgeskov glæder sig over, at kølingen, der en stor del af året produceres med hjælp fra det kolde havvand i Københavns Havn, i de kommende år kan komme endnu flere kunder til gode.

- Vi kigger både i Sydhavnen, Nordhavnen og Ørestaden. Vi har masser af muligheder i spil, siger han.

I dag råder Hofor Fjernkøling over to kølecentraler, en i Adelgade og en i Tietgensgade. Planen er at udbygge med yderligere kølecentraler, såfremt kundegrundlaget er der.

- En kølecentral koster et sted mellem 100 og 200 mio. kroner, så det er en relativ stor og bekostelig affære. Derfor er vores udbygningsstrategi ikke at etablere store centraler til at starte med. Vi laver små enheder til to til tre kunder. Bliver behovet større vil vi på sigt etablere en stor kølecentral, fortæller Henrik Lorentsen Bøgeskov og uddyber:

- Samtidig gør vi meget i transportable kølecentraler, eksempelvis har vi en til at stå ved Statens Museum for Kunst, der skal have køling næste sommer. Og dem kan vi levere lige så mange af som det skal være, hvis altså kunden står og har et akut kølebehov, der ikke kan vente den tid, det tager at få etableret fjernkøling.

Internationale briller
I første omgang har Hofor Fjernkøling fokus på Nordhavn og dernæst Sydhavn og Ørestaden, men man har også taget de internationale briller på.

- Det er lykkedes os at skabe en sund og stabil vækst på et område, som der i fremtiden vil være stigende efterspørgsel efter - ikke kun i København men også i storbyer over hele verden. Med en solid forretningsmodel og fleksible rammevilkår, har det bevist sit værd i en by med meget varierende bygningsmasse og meget forskellige behov for køling til både komfort, proces og servere. Derfor overvejes det nu også, hvordan de positive erfaringer fra København kan bidrage med at skabe CO2-besparelser i andre europæiske byer, slutter Henrik Lorentsen Bøgeskov.

Artiklen er en del af temaet Fjernkøling.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11