23948sdkhjf

Genopret energimilliarden og gør Danmark stærkere

Midlerne til forskning, udvikling, demonstration og markedsmodning skal geares og ikke skæres.
Vindmøller, solenergi, bæredygtigt brug af biomasse på kraftværker og andre former for vedvarende energi stormer frem de fleste steder i verden til glæde for den grønne omstilling og en lang stribe små og store cleantech-virksomheder.

Voldsom fremdrift er der også for en perlerække af energieffektive løsninger fra isolering og vinduer over smart styring til LED-belysning.

I Danmark har vi stærke kompetencer på en række energiteknologier, men konkurrencen på det globale marked er benhård. Med klimaaftalen fra COP21 i Paris og FN’s nye bæredygtighedsmål er der sat en grøn kurs, som vi i Danmark skal matche ved konsekvent at udvikle vores viden.

Danmarks førerposition inden for en bred vifte af energiteknologier bygger på en stærk forbindelse fra laboratorium til marked. På Energiens Topmøde den 9. juni vil Dansk Energi derfor - som et at flere budskaber til energi-, forsynings- og bygningsminister Lars Chr. Lilleholt (V) - sende et klar signal:

- Midlerne til forskning, udvikling, demonstration og markedsmodning skal geares og ikke skæres.

Nødvendig saltvandsindsprøjtning
Vi har i Dansk Energi de seneste måneder i dialog med energibranchens mange parter fintunet en række anbefalinger under overskriften ’Giv Energien Videre’. Formålet er bl.a. at pege på, at energibranchen bredt set har potentiale til at skabe vækst, arbejdspladser og langt mere eksport.

En sådan udvikling kræver, at vi bliver klogere og skaber et mere smart energisystem. Derfor er det afgørende, at vi igen prioriterer energiforskningen højt i Danmark. En saltvandsindsprøjtning er nødvendig, hvis vi skal vende den uheldige udvikling, vi så i 2015, hvor eksporten af energiteknologier faldt.

En uvildig evaluering viser, at EUDP, ForskEL, Innovationsfonden og Dansk Energis ELFORSK-program netop skaber grøn omstilling plus vækst, job og eksport, så en genskabelse af energimilliarden til disse ordninger må stå højt på dagsordenen.

Samtidig skal vi tænke nyt i forhold til, hvordan vi bruger de offentlige midler. Sidste år leverede vindenergien, hvad der svarede til 42 procent af elforbruget. Om få år vil vindenergiens andel runde de 50 procent – og i perioder vil elektricitet fra vind dække over 100 procent. Nogle elnetselskaber håndterer i perioder med megen blæst 8-10 gange mere el, end der bliver brugt i deres eget område.

Elektrificering er et nøgleord
Vi skal have mere gang i elektrificeringen og bruge mere el til transport fx med elbiler, elbusser og eltog, mere el til opvarmning i hjem og på fjernvarmeværker (små og store varmepumper) og mere el i industrien.

Forskning, udvikling, demonstration og markedsmodning skal understøtte denne udvikling, der også omfatter samtænkning af elsystemet med de andre forsyningsarter (fjernvarme, grønne gasser, vand/spildevand, affald), fleksibelt forbrug af el og ’den nye elev i klassen’: Lagring af el.

Vi kan se, at prisen på batterier og andre lagringsløsninger styrtdykker i disse år, så derfor anbefaler vi også i forbindelse med ’Giv Energien Videre’, at der fremover bliver givet flere midler til konkrete forsøg med lagringsløsninger.

Fremtiden tegner lyst for de grønne energiteknologier og alle de virksomheder, der arbejder med løsninger inden for energieffektivitet, vedvarende energi og intelligent forbrug.

Jeg håber, at regeringen og Folketinget griber de muligheder, der tegner sig, og gør Danmark stærkere ved at genskabe energimilliarden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079