23948sdkhjf

900 byggeeksperter diskuterer energiforbrug i Aalborg

International kongres sætter fokus på, hvordan byggeriet kan reducere energiforbruget, uden at det går ud over indeklimaet.
900 forskere og industrieksperter fra hele verden ankom i weekenden til Aalborg, hvor de i disse dage deltager i kongressen Clima2016.

Professor Per Heiselberg fra Institut for Byggeri og Anlæg ved Aalborg Universitet kunne søndag krone tre års forberedelser ved at byde de mange tilrejsende byggeeksperter velkommen ved en åbningsceremoni i Musikkens Hus.

De kommende dage fortsætter programmet i Aalborg Kongres & Kultur Center, hvor der også er udstilling af produkter fra virksomheder, som arbejder på området. For dem og for området som helhed gælder, at den politiske bevågenhed ledsages af skrappe krav.

- Især EU er gået forrest ved at vedtage en række forskellige direktiver om bygningers energieffektivitet, som presser de enkelte medlemslande til at indføre nye regulativer og lovkrav. Det presser også virksomhederne til at lave deres produkter endnu mere effektive, siger Per Heiselberg.

Forbedringerne i nye byggeriers energieffektivitet kan være på vej til at blive fulgt op af endnu hårdere krav. Per Heiselberg mener dog, at Danmark er tæt på at være i mål på det område, og at fokus i stedet bør være på, om kravene opfyldes. Samt på hvordan brugere og beboere i de nye byggerier rent faktisk agerer:

- Vi har opdaget, at vi nok har haft lidt for høje forventninger til, hvor meget man kan spare i byggeriet. Når vi laver vurderingerne, tager vi ikke altid hensyn til, at der også er nogen, der skal bo eller arbejde der. Det er vanskeligere at reducere forbruget, når vi også skal tage hensyn til, at bygningerne bliver brugt af mennesker, der har deres egne ideer om, hvordan de gerne vil bo og arbejde i det pågældende byggeri. Det betyder også, at de løsninger, vi laver, godt kunne være bedre og tage brugerne mere i betragtning, end vi gør i dag, siger han.

Gamle bygninger er den store udfordring
Den helt store udfordring er imidlertid ikke nybyggerierne. Hvis energiforbruget i bygninger for alvor skal realiseres, er det afgørende med et større fokus på de bygninger, der allerede er opført:

- Vi forøger kun bygningsmassen med cirka en procent om året, så vi skal have fat i dem, der står der allerede. Det er den store udfordring, og der er også en del sessioner og workshops på konferencen, som handler om, hvordan vi håndterer bygningsrenoveringer, og hvordan vi får sat mere gang i det, siger Per Heiselberg.

En del af diskussionen fremover kan blive, hvorvidt gamle bygninger overhovedet skal blive stående.

- Vi har været meget tilbageholdende med at rive bygninger ned med energihensyn som årsag. Tilgangen har været, at de altid kan bruges. Men nu er der måske ved at være så stor forskel på et nyt byggeri og et utidssvarende byggeri, at det bliver meget synligt. Selv om man renoverer, bliver det aldrig som noget nyt, og omkostningerne kan være forholdsvis høje. Så det er bestemt noget, jeg tror, vi vil se mere, at der kommer til at ske nedrivninger, fortæller Per Heiselberg.

Læs mere om konferencen her: http://www.clima2016.org/welcome.aspx
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127