23948sdkhjf

Effektiv udnyttelse af overskudsvarme skal sikres

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt vil finde en løsning, der sikrer at fjernvarmesektoren kan udnytte overskudsvarme fra landets industri mere effektivt end i dag.
Hvis et lokalt fjernvarmeselskab i dag ønsker at udnytte overskudsvarme, skal industrien betale afgifter for at komme af med varmen. Samtidig skal fjernvarmeselskabet betale en rekordhøj PSO-afgift på den el, der skal drive den varmepumpe, der skal omdanne overskudsvarmen til fjernvarme, så det kan komme ud i stuerne. Det betyder, at fjernvarme baseret på overskudsvarme rammes af afgifter to gange.

Muligheden for at ændre på netop dét, åbner energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt nu op for.

- Når der er tale om overskudsvarme, så er det helt afgørende, at vi også har nogle rammevilkår som sikrer, at vi også er i stand til at udnytte det, siger Klima- og Energiminister Lars Christian Lilleholt til TV2 Midt Vest i forbindelse med et besøg hos Energi Viborg, der ønsker at gøre brug af overskudsvarmen fra Apples kommende datacenter.

Den udtalelse vækker glæde både hos Energi Viborgs formand Niels Dueholm, der understreger at det vil være katastrofalt ikke at kunne udnytte overskudsvarmen fra Apple, og hos Dansk Fjernvarme, der længe har haft en løsning på udfordringen på ønskesedlen.

- Jeg er meget glad for, at ministeren er opmærksom på udfordringen og nu også har lovet at finde en løsningen på den. Det er der brug for, for som situationen er i dag, ville mere end 10 procent af Danmarks samlede varmebehov kunne dækkes med overskudsvarme. Men det sker netop ikke på grund af de skæve afgifter, siger direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen.

Selvom ministeren nu har lovet at finde en løsning, så venter brancheorganisationen lidt med at række armene helt til vejrs.

- Nu er vi selvfølgelig spændt på at se, hvordan ministeren agter at løse udfordringen. Så selvom jeg er meget tilfreds med, at han har lovet at finde en løsning, så er det endnu for tidligt at slå to streger under facit, siger Kim Mortensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156