23948sdkhjf

Moderat indgreb kan spare fjernvarmen for 600 millioner

Sådan lyder det fra Scanenergi og Sweco, der ved at skrue lidt på knapperne, kan finde over en halv milliard kroner i besparelser i fjernvarmenettet.
Med det netop vedtagne effektiviseringskrav og med grundtilskuddet, der står til at forsvinde i 2018, frygter mange fjernvarmeforbrugere store prisstigninger.

- Men hvis vi ændrer måden at tænke fjernvarme på, kan situationen ændres til muligheder for billigere og mere bæredygtig fjernvarme.

Sådan lyder det fra Sweco og Scanenergi, der mener at kunne finde besparelser for et tre cifret millionbeløb - nærmere betegnet 600 mio. kroner.

- Der er store besparelser at hente ved at sænke temperaturen i fjernvarmenettet i Danmark. Selv med et meget moderat indgreb kan vi finde over en halv milliard i besparelser – og går man lidt mere drastisk til værks, kan vi finde besparelser på op imod det dobbelte, siger Henry Juul Nielsen, projektleder i Sweco.

Ned med temperaturen
For at høste dette potentiale er det nødvendigt at sænke temperaturen i fjernvarmenettet, da der tabes meget energi på at pumpe varmt vand rundt i de rør, der forsyner de enkelte huse med varme.

- Jo lavere temperatur, der er i fjernvarmenettet, desto mindre energitab. Og det kan sagtens lade sige gøre at sænke temperaturen med 5-10 grader – også i ældre huse, lyder det fra parterne.

De understreger samtidig nødvendigheden a,f at den enkelte forbruger får lidt råd og vejledning fra en energirådgiver.

- I praksis er der nærmest ingen huse, vi ikke kan få til at fungere tilfredsstillende med lavere temperaturer. Oftest skal deres anlæg og radiatorer blot indstilles rigtigt. I enkelte tilfælde skal der skiftes lidt udstyr eller sættes en ny eller bedre radiator op – men selv da taler vi om ret simple ændringer. Og der er ingen, der har meldt tilbage, at de ikke kan holde varmen efterfølgende, siger energirådgiver Kasper Holgaard hos Scanenergi.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127