23948sdkhjf

Biogas-leverandører trækker i arbejdstøjet

Arla Foods planer om et stort biogasanlæg ved Videbæk er nu godt på vej til at blive realiseret.
Mejeriselskabet sætter senere på foråret et biogas-fyret kraftvarmeværk i drift på mælkepulverfabrikken Arinco i Videbæk, og samtidig er parterne bag Videbæk Biogas A/S undervejs med en opdateret VVM-redegørelse for selve biogasanlægget i Trøstrup, lidt syd for Videbæk.

Målet er at tage første spadestik til byggeriet i efteråret, så Trøstrup-anlægget kan producere biogas fra 2017. De lokale leverandører af husdyrgødning til anlægget er derfor gået i gang med at afklare, hvor meget gylle og dybstrøelse der kan leveres.

- I løbet af foråret skal vi have en klar fornemmelse af, hvor meget vi kan samle sammen, så Videbæk Biogas A/S har et grundlag for at træffe den endelige afgørelse om at investere i et biogasanlæg her i området, siger svineproducent Ole Kjær, Ølstrup.

Han er formand for Leverandørforeningen til Videbæk Biogas A/S, som i 2012 blev stiftet med 100 medlemmer. Formanden forventer derfor bestemt, at det blandt de nuværende og eventuelt nye medlemmer er muligt at finde tilstrækkeligt med husdyrgødning. I alt er der brug for 50-70 fuldtidslandbrug med enten gylle eller dybstrøelse.

- Vi skal selvfølgelig helst selv levere biomassen, men da en af parterne bag Videbæk Biogas A/S, NGF Nature Energy, driver flere andre biogasanlæg, har vi fået nye muligheder for at supplere gylle, dybstrøelse og mejeriernes affaldsstoffer med blandt andet slagteriaffald og energiafgrøder. Vi er derfor også interesserede i at vide, om der er lokale planteavlere, der ønsker at levere for eksempel majs eller aftage noget af den afgassede biomasse, siger Ole Kjær.

Leverandørforeningen har fået tilbud om at købe aktier i Videbæk Biogas A/S, som i dag ejes af Arla Foods, Xergi og NGF Nature Energy:

- Vi vil gerne med som medejer fra begyndelsen, da det er en god investering med et forventet afkast på 18-20 procent. Men hvis det viser sig, at det ikke kan lade sig gøre med det samme, så har vi mulighed for at købe os ind på et senere tidspunkt, siger Ole Kjær.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125