23948sdkhjf

Avanceret brintfabrik opføres i Hobro

Et af Europas mest avancerede brintanlæg skal bygges i Danmark. Nu skal brint flytte vindmøllestrømmen ind i transportsektoren.
Air Liquide, Hydrogenics, LBST, Neas Energy, Hydrogen Valley/Cemtec og European Joint Technology Initiative har indgået aftale om at etablere et af Europas største anlæg til produktion af brint, baseret på vindmøllestrøm.

Projektet er budgetteret til 15 millioner euro og har modtaget 2,6 mio. euro i støtte fra det danske ForskEL program, der administreres af Energinet.dk, og 8 mio. euro fra EU’s Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking.

Udvikling af nøgleteknologier
Projektet - som hedder HyBalance – skal vise, hvordan man i form af brint kan lagre vedvarende energi og flytte den over i transportsektoren.

Produktion af grøn brint ved hjælp af vindmøllestrøm og PEM (Proton Exchange Membrane) elektrolyse er en kendt og dokumenteret teknologi, men i HyBalance projektet vil der ske en videreudvikling af nøgleteknologierne. Projektet skal ikke alene validere dynamisk PEM elektrolyse og innovative processer til levering af brint, men det vil også ske i et eksisterende industrimiljø – og ved hjælp af det nyeste udstyr inden for fremstilling og levering af brint under højt tryk.

HyBalance projektet er unikt i den forstand, at det vil demonstrere de mange anvendelsesmuligheder, der ligger inden for Power-to-Hydrogen teknologier - herunder hvordan grøn brint kan afsættes på højværdimarkeder som industri og transport. Projektet vil bidrage til at afdække forretningsmodeller til det formål.

Stort potentiale
EU har forpligtet sig til en langsigtet klimapolitik, der prioriterer en stabil og uafhængig energiforsyning, baseret på ikke-fossile energikilder. Når andelen af vedvarende energi i forsyningen stiger som led heri, bliver det afgørende, at man kan lagre den vedvarende energi og anvende den i sektorer, som hidtil har været afhængige af fossile brændstoffer, herunder transportsektoren.

Brint betragtes som en nøgle til at løse den udfordring, og Danmark er som foregangsland inden for grøn omstilling et ideelt sted at demonstrere dette.

Danmark udvalgt
I 2012 indgik et bredt flertal i folketinget en af Europas mest ambitiøse energiaftaler, som sigter mod at dække mindst 50% af landets elforbrug gennem vindkraft i 2020, afskaffe brug af fossile brændstoffer inden for varme og elforsyning i 2035, og gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer i 2050 gennem brug af
forskellige vedvarende energikilder.

Danmark har et veletableret naturgasnet, og brint og biogas kan spille en supplerende rolle her i form af at tilvejebringe lagret, vedvarende energi i større mængder til det danske energisystem. I Nordjylland - tæt på Hobro – findes saltkaverner, som på længere sigt kan bruges til at opbevare brint og biogas i større målestok.

Disse forhold gør Danmark og i særlig grad Hobro til et oplagt sted at demonstrere Power-to-Hydrogen konceptet.

Anlægget forventes at levere brint i slutningen af 2017.

Partnerne i HyBalance projektet

Air Liquide er en af verdens førende inden for gasser, teknik og services til industri og sundhedssektoren. Air Liquide varetager hele logistikkæden inden for brint - fra produktion og lagring til distribution og anvendelse hos kunden. Air Liquide driver allerede i dag 5 brinttankstationer i Danmark.

Copenhagen Hydrogen Network (CHN) - Operatør af brinttankstationer og udrulning af den danske brintinfrastruktur. CHN er et konsortium ejet af Air Liquide og H2Logic.

Hydrogenics - Udvikler af elektrolyseteknologi og verdensledende inden for PEM elektrolyse med omfattende ekspertise i design, forsyning og drift af brint, brændselscellemoduler og elektrolyse-enheder.

Neas Energy A/S - Balanceansvarligt energihandelsselskab med indgående viden om handel på nuværende elmarkeder samt fokus på fremtidige muligheder - herunder udvikling af nye markeder inden for el og naturgas, hvori brintteknologier indgår.

Hydrogen Valley/CEMTEC - Dansk projekt- og erhvervsudviklingscenter med fokus på, hvordan brint og biogas kan bidrage til den grønne omstilling af energisystemer. Centret er beliggende i Hobro og er en samlende kraft for den viden og erfaring, der er opbygget i Nordjylland inden for brintteknologier.

Ludwig-Bölkow-Systemtechnik GmbH (LBST) - Forskningsinstitut og konsulentvirksomhed med mere end 30 års ekspertise inden for brint og brændselsceller. LBST bidrager i projektet med viden om livscyklusanalyser, performance-rapportering og forretningsanalyser af Power-to-Hydrogen systemer til industrien og beslutningstagere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141