23948sdkhjf

Effektiviseres den grønne omstilling væk?

Fjernvarmesektoren skal effektiviseres for 0,5 mia. kr., hvilket er, set i forhold til omsætningen på 20 mia. kr., overkommeligt. Men ser man på, hvordan omsætningen fordeler sig, tegner der sig et andet billede.
Skiftende regeringer har besluttet, at fjernvarmesektoren skal være mere effektiv i 2020. Politisk har man besluttet, at der skal effektiviseres for 0,5 milliarder kroner. Ser man på fjernvarmesektorens årlige cirka 20 milliarder kroners store omsætning, kan beløbet virke overkommeligt. Men når man kigger på, hvordan den store omsætning fordeler sig, tegner der sig et andet billede af effektiviseringens udfordringer.

For et fjernvarmeselskab er den største udgift køb af brændsler. Brændslerne handles til markedspriser og trods sektorens samfundsmæssige betydning, så er der trods alt begrænsninger for, hvor meget den kan påvirke prisfastsættelsen af eksempelvis træpiller på verdensmarkedet.

Langt de fleste af de i alt 400 danske fjernvarmeselskaber er små og med begrænset personale – fyringer giver derfor heller ikke bidrag til effektiviseringerne. Tilbage er der investeringer i udbygning af fjernvarmesystemerne, vedligehold af fjernvarmeanlæg og grøn omstilling. Tiltag, der blot udgør en marginal del af de samlede omkostninger.

Der sker i disse år en omfattende omstilling af fjernvarmesektoren mod grønne miljøvenlige teknologier til gavn for klimaet og forsyningssikkerheden. De store byers kraftvarmeværker ombygges fra kul til biomasse.
De mindre får suppleret varmeproduktionen fra biokedler. Mange værker investerer i solvarme, der er absolut miljøvenlig fjernvarme.

Siden 2006 og til i år er antallet af solvarmeanlæg vokset fra blot et enkelt til i alt 85, mens yderligere 22 er under projektering. Solvarmeanlæg leverer op til halvdelen af den lokale fjernvarme. El fra vindmøllerne er også en mulighed for at levere fjernvarme. Både elkedler og varmepumper kan bidrage til at omsætte vind til varme på en effektiv og miljøvenlig måde.

Alle de mange nødvendige, grønne initiativer vil fjernvarmeselskaberne gerne gennemføre og finde penge til i budgetterne. Men hvis den centrale, økonomiske styring bliver for stram og effektiviseringskravene for rigide vil udviklingen gå i stå.

Det er vigtigt, at vi fastholder den ambitiøse danske klima- og energipolitik. Vi er nået langt med omstillingen af el-produktionen til vedvarende energi fra vindmøller og en del solcelleanlæg. Vi er godt på vej til også at få omstillet fjernvarmen til bærende i den grønne omstilling. Den udvikling skal fastholdes, fremmes og understøttes.

Det kunne man gøre ved at konvertere effektiviseringskravet på de 0,5 mia. kr. til et krav for fjernvarmesektoren om at styrke den grønne omstilling både frem til 2020 og mod 2030.

Det vil være langt mere perspektivrigt og vil understøtte ønsket om, at fjernvarmesektoren skal fungere som udstillingsvindue for den stigende eksport af grønne teknologier og løsninger.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109