23948sdkhjf

Ny EU-strategi kan øge Danmarks eksport af fjernvarmeteknologi

EU-kommissionens nye udspil til en varme- og kølestrategi kan åbne for et større dansk eksportpotentiale set med fjernvarmens briller.
Til at styrke EU-landenes evne til at håndtere klimaforandringer og ikke mindst sikre større uafhængighed af importeret energi (naturgas fra Rusland), har EU’s Energi Union en hensigt om, at EU-28 landene øger deres energieffektivitet og sikrer flere energibesparelser, herunder baserer deres forsyning på meget mere grøn energi.

Et konkret initiativ i kølvandet på Energi Unionens drøftelser er EU-Kommissionen nye strategi for varme og køling, der skal skabe rammer for energireduktion og større effektivitet. Den præsenteres den 10. februar 2016. EU-kommissionens strategi kan føre til mere eksport af fjernvarme- og -køling for danske industrivirksomheder.

Husholdningernes energiforbrug til opvarmning og køling i EU-28 udgør ca. 39 % af EU’s endelige energiforbrug. Langt det meste af dette energibehov dækkes ikke særligt klogt af høj-kvalitets energiformer som el og naturgas – typisk i apparater med lave virkningsgrader - selv om opvarmning i de fleste tilfælde kunne ske med mere lavværdige energiformer som fjernvarme, sol og overskudsvarme – typisk med høje virkningsgrader.

Fjernvarmen dækker i EU-28 kun ca. 9 % af det samlede opvarmningsbehov, men kunne med en ordentlig plan og de rette incitamenter realistisk set komme op på mindst det 5-6-dobbelte. Det skal ses i lyset af, at der faktisk er så meget overskudsvarme fra industrier og elproduktion i EU, at det kunne dække mere end EU-landenes samlede opvarmningsbehov.

EU-kommissionens nye udspil til en varme- og kølestrategi, som præsenteres onsdag den 10. februar 2016, kan åbne for et større dansk eksportpotentiale set med fjernvarmens briller.

EU-Kommissionens strategi giver anbefalinger til skærpelser i eksisterende EU-lovgivning, hvoraf en del står foran revision. Det gælder f.eks., energieffektiviseringsdirektivet, bygningsdirektivet og VE-direktivet. Et større fokus på effektivitet burde automatisk føre til større fokus på udbredelse af fjernvarme. Når fjernvarmen vokser i EU, vil det kunne gavne den danske industri, som eksporterer viden og udstyr til fjernvarme.

Den nye Energi Union fra Europakommissionen har fjernvarme og fjernkøling som nye indsatsområder. Netop energiteknologier til fjernvarme og fjernkøling er områder, hvor danske eksportvirksomheder har ekstraordinære kompetencer fra det danske hjemmemarked. Derfor vil en udbredelse af fjernvarme og fjernkøling i EU være et meget nærliggende marked at satse på.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094