23948sdkhjf

CPH sender madaffald i biogasproduktion

To kværne og en 24 kubikmeter tank fra BioTrans Nordic kværner og opsamler al madaffald fra Københavns Lufthavn restauranter og cafeer. Herefter sendes det til Hashøj Biogas.
BioTrans Nordic er netop ved at afslutte sin største opgave nogensinde. I Københavns Lufthavn har man installeret to af sine affaldskværne og en 24 kubikmeter stor tank til opbevaring af det kværnede madaffald. Madaffaldet bliver senere til biogas.

- Det er en stor opgave for os ikke på grund af installeringen af de to kværne og tanken, men på grund af den store opgave med at gøre alle restauranter og cafeer i Københavns Lufthavn klar til at sortere affaldet. Vi har været med til at indrette systemet sammen med lufthavnen, fortæller Søren Pihl, konsulent hos BioTrans Nordic.

Med at gøre klar mener Søren Pihl systemet til udlevering af 30 liters affaldsspande til madaffald, oplæring i affaldssortering og koordineringen mellem restaurationspersonalet og lufthavnens øvrige personale, som står for afhentningen af de mange spande flere gange i døgnet.

El til fire parcelhuse
BioTrans Nordic har til hele opgaven i lufthavnen leveret to kværne, to opvaskere samt en 24 kubikmeter stor tank, hvilket er den største tank i Bio Trans Nordics historie.

- Her var det nødvendigt at lave en tank, der var så stor, så man lige akkurat kunne køre afsted med indholdet på en lastbil, fortæller Søren Pihl og tilføjer:

- Vi forventer, at der bliver transporter et par gange om måneden. Vi kører affaldet til Hashøj Biogas, hvor vi får lavet en masse el og varme og gødning til markerne.

En tankfuld af madaffald på 24 kubikmeter bliver til 2.000 kubikmeter metan, hvilket kan dække 4 parcelhuses årlige elforbrug og 2 parcelhuses årlige varmeforbrug.

Særligt udvalgt
København Lufthavn er ikke den eneste virksomhed i København, der for nylig har fået installeret kværne fra BioTrans Nordic. Hos Meyer Frokost Kantiner er man, som i lufthavnen, også begyndt at sortere sit affald.

Her har man fået installeret to kværne, to opvaskere og en 16 kubikmeter tank.

Også madaffaldet herfra sendes til Hashøj Biogas.

- Hashøj er det nærmeste biogasanlæg og dem, der har den bedste udnyttelse af materialet. Det har også noget at gøre med, hvor meget vand de bruger i den normale forbehandling af det materiale, de får ind andre steder fra. Vi er nemlig ikke så vilde med det store vandforbrug. Det materiale de får fra os forbehandles ikke, da det i forvejen er mere rent end efter normal forbehandling. Med Biotrans-kværnen er kunden forbehandlingsanlægget, fortæller Søren Pihl.

Bio Trans Nordic har tidligere installeret sit affaldssystem på Riget, der også leverer til Hashøj Biogas, mens man på OUH på Fyn i over to år har sendt madaffald fra køkkenet til Fangel Biogas A/S.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078