23948sdkhjf

Test-bassin for bølgeenergi sendes på pension

Men et nyt er allerede på vej. Lige før jul donerede Den Obelske Familiefond nemlig 5 mio. kr til udrustning af et nyt bølgebassin og ny bølgerende på AAU. Her skal blandt andet testes flydende vindmøller og bølgeenergianlæg.
Siden 1980’erne har Aalborg Universitets vandbygningslaboratorium haft til huse på toppen af Sohngaardsholmsvej i Aalborg.

Ved et besøg i lokalerne ses det tydeligt at tiden, de mange års test og udvikling, har sat sine spor. Anlægget er heller ikke længere af nyeste model.

Men med en donation fra Den Obelske Familiefond får forskere, udviklere og studerende helt nye rammer at boltre sig inden for.

Donationen lyder på 5 millioner kroner til udrustning af nyt vandbygningslaboratorium til brug for udvikling af havnebygning, molekonstruktion og offshore strukturer herunder olie, gas, bølge- og vindenergi.

Og det glæder forsker fra AAU Jens Peter Kofoed, som over årene har været inde på livet af mangt et bølgeenergianlæg udviklet i Danmark.

- Vi er i fuld gang med byggeriet af den nye bygning ude på hovedcampus, og der får vi et nyt hus med laboratorier og også et nyt bassin. Vi efterlader alt det her, siger han og kigger rundt i laboratoriet.

Bedre, større, dybere
Det nye vandbygningslaboratorium bliver ikke alene større, man opgraderer simpelthen også alt udstyr.

- Selve bassinet bliver større og med en større vanddybde, men vi får også det mest moderne bølgegenereringsudstyr, hvilket er nødvendigt, da vi selv er kraftigt involveret i et sådant - og der skulle vi jo gerne have det nyeste udstyr at udvikle på, fortæller han.

I øjeblikket har man sammen med den spanske virksomhed VTI udviklet bølgegenereringsudstyr til verdens største bølgebassin der er under konstruktion i Korea.

- VTI skal levere design og hardware og vi leverer software og rådgivning. Softwaren skræddersyes til bassinet i Korea, fortæller Jens Peter Kofoed.

Det nye vandbygningslaboratorium inklusive bassin og udstyr ventes at stå færdigt i 2017.

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098