23948sdkhjf

Opgør med kuldrevet mindset

- Kan vi så få noget kul på?
Siden industrialiseringen har vi været vant til at forbinde vækst og effektivitet med rygende skorstene og fossilt brændstof. Det sidder i vores sprog, og det er i vores mindset.

Sort energi får samfundets hjul til at køre, mens grøn energi gavner samvittigheden mere end bundlinjen, ikke?

Nej, sådan behøver det ikke at være.

CO2-udledningen fra den globale energisektor stagnerede for første gang i 2014, mens verdensøkonomien samtidig var i fremgang, som Det Internationale Energiagentur offentliggjorde i foråret.

En del af forklaringen ligger i den stagnerende vækst i Kina og kulværker, der ikke blev til noget, men stadigvæk flytter det ikke ved den opløftende pointe: Bruttonationalprodukt og CO2-udledning behøver ikke at stige proportionelt. Det kan på godt nordjysk kan svare sig at omlægge til grøn energi.

Ikke noget dårligt argument at have med til politikere og investorer: Drivhusgasudledningerne kan faktisk adskilles fra den økonomiske vækst.

Et andet vægtigt argument for at blive enige om nogle ambitiøse klimamål er, at billig kulkraft er dyrt på sigt.

For nok fastslog den EU-finansierede undersøgelse, ”Subsidies and costs of EU energy”, at kulkraft er den billigste energiform i EU, men kun på den korte bane. Undersøgelsens forfattere, rådgivningsfirmaet Ecofys med hjælp fra KPMG, the Centre for Social and Economic Research (CASE) og CE Delft kortlagde nemlig samtidig de forskellige energiformers udtømning af ressourcer, miljøpåvirkning og påvirkning af menneskers sundhed – og så ser kulkraftens økonomiske fordele straks mindre attraktive ud for din og min tegnebog. Kul er den energiform med de største følgeomkostninger pga. forurening.

At der lige er blevet målt den værste koncentration af smog i luften i Beijing taler sit tydelige sprog. For selvom Kina er langt væk, og det kan være svært for os nordjyder at forestille os, at vores børn ikke kan se nattens stjerner på grund af luftforurening, så kalder miljøproblemerne på, at vi alle sammen gør vores.

Derfor arbejder vi hos Hub North for, at vi her i vores hjørne af verden også gør, hvad vi kan, for at omstille til vedvarende energi. For uanset hvor billig kul – eller for den sags skyld olie – er, så ved vi jo godt, at sort energi er et forsøg på at forlænge verden med brædder. Vi bliver nødt til at fremme den fossile uafhængighed og reducere CO2-udledningen i samspil med øget indpasning af vindenergi.

Her i Nordjylland har vi flere virksomheder og et universitet, der kan skrive under på, at klimapolitik ikke er omvendt proportionelt med vækst. Grøn omstilling kan gå hånd i hånd med profit – og CO2-reduktioner betyder energibesparelser, forsyningssikkerhed og jobskabelse.

Fra nytår vil nordjyder få varme og el fra Aalborg Forsyning, som har købt Nordjyllandsværket af det svenske energiselskab Vattenfall. Og skulle vi her fra Hub Norths side drømme højt, så kunne købet styrke Nordjyllands profil som bæredygtig region. Eller det kunne måske blive begyndelsen til Aalborg som landets ”Smart Energy City”?

Nordjyllandsværket er allerede ét af Nordens bedste og mest effektive værker, og teknologien i forhold til at begrænse forureningen fra kulkraft er eksemplarisk. Men her hos Hub North håber vi naturligvis på, værket tager endnu et skridt ind i fremtiden, selvom de billige olie- og kulpriser ikke umiddelbart giver her-og-nu incitament til i højere grad at sadle om til vedvarende energikilder.

Nytårsønsket her fra Hub North er, at der ikke kommer mere kul på udviklingen. Udviklingen skal blæse frem ved hjælp af viljen til at træffe langsigtede beslutninger.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.789