23948sdkhjf

Danmark er ingen klima-duks

Ikke blot Klimarådet, men hele tre andre undersøgelser stiller spørgsmål ved, hvor godt danskerne gør det, når det handler om at energiforsyningen mere grøn og reducere CO2-udledningen.
Det er ikke blot Klimarådet, der med sin nye rapport påviser, at Danmark ikke er langt foran alle andre, når det handler om grøn omstilling. Hele tre andre undersøgelser stiller nu spørgsmål ved, hvor godt Danmark og danskerne gør det, når det handler om at nedbringe CO2-udledningen, bremse klimaændringerne og gøre energiforsyningen grøn.

Det ansete World Energy Council (WEC) har netop udsendt sin årlige rangordning af verdens lande, efter hvor bæredygtig deres energiforsyning er: »Danmark halter efter verdens duks i bæredygtig energi,« lyder konklusionen i en pressemeddelelse fra WEC Danmark.

Hvor Danmark i 2013 var nummer to på verdensranglisten, er vi nu to år i træk faldet og er i 2015 nummer seks. Både Sverige og Norge præsterer i dag bedre end Danmark. Placeringen afspejler en kombination af energiforsyningssikkerhed, energipriser og bæredygtighed – på bæredygtighedsparameteren er Danmark nu nede på en 12. plads.

- World Energy Councils vurderinger er relative, så det er ikke nødvendigvis, fordi Danmark bliver dårligere, men der sker markante udviklinger rundt om i verden, og mange lande er på vej til at overhale Danmark indenom, siger Hans Hvidtfeldt Larsen, formand for WEC Danmark.

Samtidig konkluderer Danmarks Statistik i en ny analyse, at de danske udledninger af drivhusgasser i perioden 1990-2013 er større end ellers antaget. Det skyldes, at de ’officielle’ beregninger ikke inddrager eksempelvis den udledning, som brugen af biomasse fører til, samt handelsflådens udledning rundt om i verden.

Den samlede pointe i Danmarks Statistiks analyse er klar:

- For Danmarks vedkommende er udslip af drivhusgasser i 2013 næsten dobbelt så stort, hvis man regner biomasse og udslip fra international transport med.

I nøgne tal vokser udledningerne fra de officielle 53,7 mio. ton til 104,9 mio. ton. Vælger man denne måde at gøre tingene op, er der ifølge Danmarks Statistik

- ikke længere tale om et fald i udslippet af drivhusgasser, men tværtimod en stigning på over 23 pct. fra 1990 til 2013.

Endelig viser et nyt studie offentliggjort i tidsskriftet Ecological Economics, at Danmarks CO2-udledning yderligere stiger, hvis man medregner den del af danskernes forbrug, som i dag produceres i udlandet og importeres til Danmark. I dag overgår denne udledning regnskabsteknisk til lande som Kina, men medregner man CO2-belastningen ved de i udlandet producerede danske forbrugsgoder, bliver den danske udledning 18 mio. ton CO2 større, end de officielle statistikker fortæller.

Kilde: /Ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078