23948sdkhjf

Kamp om 50 MW forsøgsmøller

Stor interesse for at deltage i forsøgsordning på 50 MW for ny havvindteknologi. Fire projektudviklere har lagt billet ind på på at opstille i alt 144 MW forsøgmøller.
Forsøgsmøllerne er næste skridt i udviklingen og demonstration af teknologi for havvind, så det bliver billigere at opføre havmølleparker i fremtiden.

- Det er et stærkt felt, som konkurrerer om de 50 MW, og jeg har store forventninger til resultatet af forsøgsordningen. Jeg håber, at de udvalgte projekter vil skabe banebrydende teknologi, som vil gøre fremtidige havmølleparker billigere og mere effektive, så vi kan få lavere elpriser, øge eksporten af energiteknologi og skabe danske arbejdspladser, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt om de fire projektudviklere, der har budt på at opføre i alt 144 MW forsøgsmøller under den nye forsøgsordning for havvindteknologi på 50 MW.

Udvælgelsen foretages af Energistyrelsen på baggrund af objektive kriterier såsom udviklingspotentialet og muligheden for reelle omkostningsreduktioner i opførslen af havmølleparker.

Følgende projekter konkurrerer om de 50 MW :
  • EDF Energies Nouvelles med projektet ”Frederikshavn Offshore Wind Demo” ansøger om 40 MW. Projektet vil fokusere på fundamenter og kabler samt installation og operation og maintenance.
  • European Energy med projektet ”Monopiles & Turbines – Life Cycle Improvements” ansøger om 44 MW. Projektet vil fokusere på installationen af monopæle samt beskyttelse mod erosion.
  • European Energy med projektet ”GBF enhanced – version 2 and O&M optimization” ansøger om 32 MW. Projektet vil fokusere på at reducere omkostninger ved konstruktion af fundamenter samt operation af havmølleparker.
  • Nissum Bredning Vindmøllelaug med projektet ”Testbed for new technologies and integrated design” ansøger om 28 MW. Projektet vil blandt andet teste og optimere den nye Siemens 7 MW vindmølle samt prototyper af ”Gravity Jacket” fundamenter.


Energistyrelsen vil nu evaluere ansøgningerne med udgangspunkt i minimums- og vurderingskriterierne i ”Indkaldelse af ansøgninger” fra juli 2015. Den endelige beslutning forventes at blive truffet ved udgangen af året.

Fakta
  • Forsøgsordningen blev i november 2012 aftalt i et delforlig under Energiaftalen om de kystnære havvindmøller.
  • De havvindmøller, der etableres under ordningen, får en fast afregning på 70 øre/kWh i en periode svarende til ca. 50.000 fuldlasttimer.
  • Puljen blev i foråret 2013 implementeret i VE-loven, og i december 2014 modtog Energistyrelsen statsstøttegodkendelsen fra EU-Kommissionen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079