23948sdkhjf

Insero skruer ned for blusset i Stenderup

Det store tværeuropæiske projekt Finesce rundes nu af. Det danske testsite – Insero Live Lab – i Stenderup sættes på lavt blus til januar.
Siden 2013 har det ambitiøse europæiske projekt Finesce (Future Internet Smart Utility Services) testet, hvorledes intelligente IT-systemer kan hjælpe forsyningsselskaber og forbrugere med at understøtte energiforsyningen.

Finesce blev etableret som en del af en større europæisk satsning med det formål at udvikle en åben IT-platform, som kan bruges til at skabe app-baserede løsninger. Finesce-projektet har siden 2013 afprøvet og demonstreret IT-platformen inden for energiområdet. Det er sket gennem syv teststeder i seks europæiske lande, hvoraf det ene blev placeret i midten af Danmark.

Et levende testlaboratorium
I Landsbyen Stenderup ved Horsens har tyve familier gennem det europæiske projekt derfor fået deres boliger udstyret med det nyeste udstyr inden for energi og kommunikationsteknologi, såsom varmepumpe, solvarmeanlæg, elbil, solceller og meget mere. Ved hjælp af den intelligente IT-platform har familierne afprøvet teknologiernes indbyrdes samspil såvel som sammenhængen med hele energisystemet.

- Vi har gennem teststedet i Stenderup demonstreret, hvordan smarte energiløsninger kan bygges og programmeres baseret på ’open source’ standardkomponenter. Vi er samtidig lykkedes med at flytte de tyve familiers energiforbrug i den positive retning, forklarer Thomas Seidelin Hune fra Insero Software, projektleder på det danske teststed.

Insero Live Lab testsitet i Stenderup ved Horsens kører videre frem til årsskiftet.

- Vi vil bruge de kommende måneder på at indsamle de sidste data fra de tyve familier i Stenderup inden vi officielt sætter Insero Live Lab på lavt blus i januar 2016. De deltagende familier skal have et foreløbigt stort tak for deres deltagelse og engagement. Det har været en fornøjelse at opleve, hvordan et helt lokalsamfund har bakket op om projektet, siger Thomas Hune.

Mærkbar effekt på adfærd og forbrug
I projektets levetid har familierne mærkbart reduceret deres CO2-forbrug. Derudover har de mange nye teknologier medført en kraftig forbedring af de enkelte huses energimærker, hvor størstedelen af husene er gået fra energiklasse C eller D til A2010 eller bedre.

- Projektet har haft en mærkbar effekt på de tyve deltageres adfærd og energiforbrug. Vi har lavet flere brugerundersøgelser, som viser, at interessen for de nye teknologier og en mere energirigtig adfærd har været stigende hos deltagerne. For nogle var teknologierne et mål i sig selv, mens andre har brugt dem til at opnå en grønnere hverdag, forklarer Thomas Hune.

Insero er netop med med afsæt i blandt andet det danske testsite – Insero Live Lab - blevet valgt som partner i EcoGrid 2.0 projektet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125