23948sdkhjf

Danske vindmøller støjer ikke mere, end de må

- Faktisk holder de sig pænt under lovens krav om max. 20 dB lavfrekvent støj, viser en analyse.
Den danske støjekspert Bo Søndergaard fra Sweco har udarbejdet en analyse på baggrund af konkrete støjmålinger af over 200 danske vindmøller. Analysen har gennemgået faglig blåstempling ved, at Bo Søndergaard netop har fået optaget en artikel om analysen i Aeroacoustics.

Analysen indeholder tre hovedkonklusioner, fortæller sekretariatsleder Henrik Vinther fra Viden Om Vind.

- Den første konklusion er, at hvis man sammenligner store og små vindmøller så er den relative andel af lavfrekvent støj den samme, dernæst viser analysen at ældre store vindmøller har en tendens til at have en relativ større andel af lavfrekvent støj sammenlignet med nye store vindmøller, fortæller Henrik Vinther og tilføjer:

- Og sidst men ikke mindst, så viser de 213 støjmålinger Bo Søndergaard har lavet, at de danske vindmøller støjer langt mindre end de må, faktisk er der en god margin op til de 20 dB, der er det lovlige støjniveau for vindmøller.

Væsentlig dokumentation
At Bo Søndergaards analyse er blevet optaget i Aeroacoustics. Og det er ifølge Henrik Vinther noget af en blåstempling, der samtidig skal bruges som løftestang.

- Det betyder jo, at der har siddet fagfolk af samme kaliber som ham selv og kastet et kritisk blik på hans resultater og derefter sagt god for dem. Det burde vægte hos kommunalpolitikerne og dermed give dem nogle resultater de kan læne sig op ad, når der skal anlægges vindmølleparker, siger han.

Vindmøllemodstandere har i mange år lænet sig op af netop den lavfrekvente støj og brugt den som argumentation i kampen mod vindmøller.

- Rapporten viser, at angsten for lavfrekvent støj fra vindmøller er overdrevet. Bo Søndergaards arbejde leverer netop dokumentationen herfor, og den viden håber jeg vil indgå med vægt, når kommunalpolitikere over hele landet skal tage stilling til konkrete vindmølleprojekter”, siger Henrik Vinther.
Kommenter artiklen (24)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078