23948sdkhjf

Hofor finder radioaktivt slam og bly ved geotermiboring

Oprensning og udskiftning af pumpe i borehul sendte radioaktivt slam og tungmetaller op til overfladen ved geotermianlægget på Amagerværket. Nu arbejder Hofor på at sikre slammet og uddanne medarbejdere.
Geotermianlægget på Amagerværket har ikke fungeret for fuld ydelse i et par år. For tre til fire uger siden installerede Hofor således en borerig til oprensning af nedgangsrøret med det formål at gøre røret så rent at vandet uden problemer kunne pumpes ned i undergrunden igen.

- Samtidig besluttede vi at skifte en pumpe på opgangsrøret, og det var da vi fik de dele op til overfladen at vi kunne se at der på rørets inderside sad aflejringer af tungmetaller, fortæller planlægningschef Charlotte Søndergren fra Hofor.

Bly og radioaktivitet
Hofor sendte efterfølgende slammet ind til statens Institut for Strålebeskyttelse samtidig med at tungmetal i både flydende og fast form blev sendt til DTU.

- Det viste sig at der var radioaktivitet i slammet på en grænse lige omkring eller en smule over det tilladte. Det er ikke unormalt at der findes naturligt fremkommet radioaktivitet på den dybde vi borer, men kommer det med op til overfladen, kræver det særlig håndtering, fortæller Charlotte Søndergren.

Ligesom slammet blev sendt til test, så er tungmetallet i både fast og flydende form sendt til analyse på DTU.

- Det har vist sig, at der var bly i slammet og de aflejringer, der blev skrabet af røret viste sig at være bly. Det ved vi ikke hvordan er fremkommet. Så nu skal vi se på hvordan vi kan fjerne det. Det faste bly er nemt at fjerne, men det flydende er straks sværere, fortæller Charlotte Søndergren.

To krav
Selvom slammet som sådan ikke er farligt at omgås, så krævede Statens Institut for Strålebeskyttelse to ting. Der skulle udarbejdes en handleplan for den nuværende situation og så skulle medarbejderne sendes på normkurser i håndtering af radioaktivt materiale.

- For nuværende er vi ved at udarbejde handleplanene og vores medarbejdere er sendt på kurser i håndtering af materialet, fortæller Charlotte Søndergren.

Ligesom Hofor i øjeblikket opbevarer vandet, som bruges til oprensningen, i lukkede tanke, mens man arbejder på at få renset de dele af anlægget, der har været i direkte kontakt med det radioaktive slam.

Udover Hofor er Centralkommunernes Transmissionsselskab og Vestegnens Kraftvarmeselskab med i ejerskabet af geotermianlægget på Amagerværket.
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127