23948sdkhjf

Kystnære Havmølleparker - Nu eller aldrig!

Etablering af kystnære vindmøller i USA kan både betyde et dansk eksporteventyr i milliardklassen, og det kan betyde billigere grøn energi her til lands. Spørgsmålet er, om vi i Danmark har lyst til at kaste os over udfordringen.
Der bliver talt meget varmt om Danish green technology i USA, hvor de i øjeblikket planlægger kystnære vindmølleparker ud for blandt andet New York, hvor befolkningstætheden gør det vanskeligt og dyrt at få energi fra landmøller. Etablering af kystnære vindmøller kan både betyde et dansk eksporteventyr i millionklassen, og det kan betyde billigere grøn energi her til lands. Spørgsmålet er, om vi i Danmark har lyst til at kaste os over udfordringen.

Der er 517 aktive havvindmøller i Danmark.

I Nordjylland har vi nogle af de mest gunstige forhold til at producere offshore vindenergi, men vi har vi kun tre havvindmøller og seks på vej i Frederikshavn.

Det bør give stof til eftertanke.

Man kan vælge at slå det hen med et sindigt ”der er altid hul i skrædderens søns bukser”. Omvendt kan man også vælge at kaste sig ind i kampen om at udvikle fremtidens vindenergiform.

Heldigvis er de fleste danskere enige med os, selv om nyhedsbilledet tegner et mere negativt billede (med kulkridt, er man fristet til at sige). En Megafon-undersøgelse fra 2012 viser, at 86 % mener, at Danmark bør satse på at udbygge med vindenergi, 73 % mener, at vindkraft bør stå for 50-100 % af elforsyningen og 76 % mener, at kommunen bør arbejde aktivt for at finde flere vindmøllepladser.

Og vil man dét, vil man fremad, så er kystnære havvindmølleparker vejen. På den måde får man nemlig det bedste fra både land- og havvindmøller: Det er muligt at opføre meget store, mere effektive vindmøller, men uden de meget dyre etablerings- og driftsudgifter, som er forbundet med at drive møller langt ude på det åbne hav. De omkostningstunge kabler til transformatorstationen på land er kortere, og det er langt billigere at fragte folk og materiel ud til kystnære vindmøller end til vindmøller på det åbne hav, både i forhold til etablering og vedligehold. Noget, der sænker cost of energy, og dermed gør vindenergi endnu mere konkurrencedygtig i forhold til sort energi.

Den erkendelse er vi ikke alene med.

I USA satser de i øjeblikket hårdt på at få etableret kystnære vindmølleparker. Og i den forbindelse har vi hos Hub North haft besøg af Claus Andersen fra Udenrigsministeriet. Han arbejder for at bane vejen for, at leverandørerne til den voksende vindmølleindustri på den anden side af Atlanten skal komme fra Danmark.

Vi kunne ikke være mere enige.

Derfor er vi i dialog med vores medlemmer om at rykke ind på det amerikanske marked, hvor der tales varmt om danish green technology. Sammen kan vi få dem til at snakke lidt mere varmt om Denmark i almindelighed og Northern Jutland i særdeleshed. Men det kræver mod og en langsigtet indsats for at skabe netværk og tillid.

Nu har Udenrigsministeriet givet os en indgang til det amerikanske marked – en udstrakt hånd.

Lad os give dén og fremtiden et solidt håndtryk. Sammen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11