23948sdkhjf

Bæredygtig biomasse certificeres hos NepCon

Den danske non-profit organisation NEPCon skal hjælpe energibranchen med at opfylde nye bæredygtighedskrav til biomasse og er netop blevet SBP-certificeret.
Med godkendelsen er det nu muligt for bl.a. producenter og forhandlere af træpiller at få papir på, at biomassen er ansvarligt produceret ude i skoven, og at der er dokumentation for materialets klimaeffekt.

Begge dele er vigtige for, at danske energiselskaber kan leve op til brancheaftalen mellem Dansk Energi og Dansk Fjernvarme.

Forventes stor gennemslagskraft
Sustainable Biomass Partnership (SBP) er et nyt system til certificering af bæredygtig biomasse. Formålet med SBP er at hjælpe branchen med at opfylde fremtidens bæredygtighedskrav til biomasse. Dong Energy og seks andre førende europæiske energiselskaber står bag initiativet. De syv selskaber står til sammen for ca. 70% af forbruget af træpiller i Europa, og derfor forventes SBP at få stor gennemslagskraft.

- NepCon har gennemgået en grundig evaluering af deres kompetencer. SBP har blandt andet inspiceret NepCons SBP-auditering af en biomasseproducent, og vores tekniske komité har gennemgået deres auditeringsprocedurer. På vegne af SBP glæder jeg mig over NepCons godkendelse, som markerer en vigtig milepæl i implementeringen af SBP-systemet, siger Peter Wilson direktør i SBP.

Biomasse fra ansvarlige kilder
NepCon er ekspert i ansvarlig produktion og handel med træ.

- Vi har engageret os i SBP-certificering, fordi brugen af træholdig biomasse er i hastig vækst - ikke mindst i Danmark og resten af Europa. Effekten af den trend på verdens skove afhænger i høj grad af, hvordan skovene forvaltes. SBP handler blandet andet om at sikre, at biomassen stammer fra ansvarlige kilder, forklarer direktør i NepCon Peter Feilberg.

Væksten i forbruget af træpiller og anden biomasse skyldes EU's klimapolitik, der kræver en hurtig omstilling fra fossile brændstoffer til grønnere former for energi. Øget anvendelse af træholdig biomasse forventes at spille en vigtig rolle i omstillingen. EU er allerede i dag verdens største marked for træpiller.

- Det glæder mig, at vi nu kan levere SBP-certificering og dermed støtte op om ansvarlig produktion og anvendelse af biomasse fra skov. Det er vigtigt, at biomassen handles ansvarligt og at dens klimaeffekt er kendt. SBP-systemet er med til at sikre materialets ansvarlige oprindelse og dokumentation for biomassens klimaegenskaber, siger Peter Feilberg.

Støtter certificering af ansvarlig skovdrift
De to største, globale systemer for certificering af ansvarlig skovdrift, FSC og PEFC, indtager en særlig rolle i SBP-systemet. FSC- og PEFC-certificeret materiale opfylder for eksempel SBP's krav om ansvarlig oprindelse.

NepCon er akkreditereret til både FSC- og PEFC-certificering.

- Jeg forventer, at udbredelse af SBP-certificering vil virke fremmende for begge ordningerne. SBP vil i praksis skabe en ny salgskanal for certificerede skovprodukter som kvas og træflis, lyder Peter Feilbergs vurdering.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094