23948sdkhjf

Nordjysk biogasanlæg tager form

Byggeriet af Nordjyllands største biogasanlæg - en investering på mere end 100 millioner kroner - er i fuld gang.
Bag GrønGas Vrå står de to partnere energiselskabet E.On Danmark og landmand, Jens Peter Lunden. Partnerne har allerede erfaring fra det fælles naboanlæg, Grøn Gas Hjørring, etableret af Jens Peter Lunden i 2001.

- Vi har enestående forudsætninger for biogasproduktion her i området, hvor de mange store svine- og kvægbrug kan forsyne anlægget med gylle. Samtidig vil anlægget aftage andre affaldsprodukter, og på den måde løser vi en lang række lokale og regionale affaldsproblemer, mens vi samtidigt udnytter energien i affaldet, siger Jens Peter Lunden, der har drevet GrønGas Hjørring siden 2001.

Ved at afgasse restprodukter som gylle, halm og fiskeaffald undgås betydelige mængder af udslip fra lattergas og metan fra gyllen og udvaskning af kvælstof til vandmiljøet. Det skaber på mange måder en win-win-win situation for både klimaet, miljøet og de lokale landmænd.

Driften af biogasanlægget sikrer 10 permanente lokale arbejdspladser, ligesom opførelsen af anlægget vil skabe et større antal midlertidige arbejdspladser. Anlægget giver også mulighed for nye industrisymbioser i Hjørring kommune, så som at udnytte anlæggets overskudsvarme til at forsyne den lokale varmeforsyning i Vrå med 25.000 MWh overskudsvarme.

Ifølge byggeplanen vil GrønGas Vrå invitere til rejsegilde d. 30 oktober, hvor også energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt deltager.

Fra sommeren 2016 skal anlægget omdanne nordjysk gylle til grøn energi, der i form af 9 millioner kubikmeter opgraderet biogas vil flyde i det danske naturgasnet. Det svarer til forbruget i cirka 6.500 boliger, 250 busser eller 4.300 biler.




Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11