23948sdkhjf

EU godkender PSO-lempelser for 1,1 mia. kroner

Energitunge virksomheder som cementfabrikker og jernstøberier får nu mulighed for tilskud, så deres konkurrenceevne ikke svækkes af PSO-afgifter.
EU har nu godkendt de PSO-lempelser, som et bredt politisk flertal vedtog i juli 2014 som led i Vækstpakken. Lempelserne, der har form af tilskud, skal sikre, at el-intensive virksomheders konkurrenceevne ikke svækkes mærkbart af PSO-afgifter - og skal samtidig fremme energieffektivisering i virksomhederne. I alt bliver 1,1 mia. kr. målrettet industrien frem mod 2020.

- Der har været et godt og tæt samarbejde med EU omkring ordningen. Det betyder, at vi nu har fået en ordning, der sikrer, at de danske virksomheder, der trækker på meget strøm i produktionen, får forbedret deres konkurrenceevne på det europæiske marked, siger energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

PSO-tilskuddet er målrettet virksomheder, som på grund af deres høje forbrug af elektricitet og stærk udenlandsk konkurrence tynges af PSO-tariffen. Det drejer sig konkret om 68 brancher, bl.a. inden for fremstilling af cement, fremstilling af raffinerede mineralolieprodukter, støbning af jernprodukter m.m.

Det er forventningen, at der kan gives ca. 7 øre per kWh i tilskud til virksomhederne. Til sammenligning vurderer Energistyrelsen, at det samlede elforbrug i de tilskudsberettigede sektorer er i størrelsesordenen 2,6 TWh. Tilskuddets præcise størrelse afhænger af antallet af ansøgere og de tilskudsberettigede virksomheders elforbrug.

Tilskuddet skal også fremme energieffektivisering For at blive tildelt PSO-tilskuddet skal virksomheden indgå en aftale med Energistyrelsen om en række energieffektiviseringer. Aftalen handler bl.a. om implementering af energiledelse samt om elbesparelsestiltag og udpegning af potentielle indsatsområder. Virksomhederne forpligtiger sig dermed til at foretage energieffektiviseringer, selvom deres omkostning til elektricitet bliver mindre.

- Det er fornuftigt, at der følger nogle forpligtelser med PSO-tilskuddet, så vi stadig sikrer, at der er fokus på energieffektivitet i de el-intensive virksomheder. Tilskuddet har til formål at gøre virksomhederne stærkere, men jo gerne også klogere på, hvordan de kan få mest muligt ud af strømmen, siger Lars Chr. Lilleholt.

Ordningen er netop blevet godkendt og træder dermed formelt i kraft om nogle få dage.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08