23948sdkhjf

Styrelse: Hurtig kuludfasning koster penge og elproduktion

Det vil koste mellem en halv og to milliarder kroner at fremrykke udfasningen af kul til 2025. Et kulforbud vil endvidere koste dansk elproduktion.
Siden 1980erne er der sket en betydelig kulafvikling i Danmark og i dag er der ca. 15 anlæg, der kan fyre med kul. Af disse har flere enten helt eller delvist omlagt til andre brændsler, mens 3-4 anlæg ikke har konkrete planer om at afvikle kul.

Et decideret kulforbud vil ramme de forskellige anlæg forskelligt idet der er forskel på hvor mange erhvervskunder de enkelte anlæg leverer fjernvarme til, hvor langt anlæggene allerede er gået m.h.t. biomasseombygning og i hvilket omfang de enkelte anlæg leverer ren elproduktion.

- På baggrund af dels beregninger fra Dansk Energi, dels Energistyrelsens egne beregninger vurderes en fremskyndet kulafvikling at være forbundet med ekstraomkostninger i 2025 af størrelsesordenen 1,4 mia. kr. (Dansk Energi) hhv. 0,5-1,8 mia. kr. (Energistyrelsen), skriver Energistyrelsen i Redegørelse om fremskyndet kuludfasning – konsekvensvurdering .

Kraftvarmeproduktion på biomasse vil i de fleste tilfælde være selskabsøkonomisk attraktivt for kraftværkerne i forhold til kulfyring, hvilket er hovedårsagen til at en del allerede har gennemført en omlægning til biomasse. Men samfundsøkonomisk er der tale om ekstraomkostninger, fordi biomasse er dyrere end kul. Ren elproduktion (kondens) på biomasse er dyrere end ren elproduktion på kul, både selskabsøkonomisk og samfundsøkonomisk.

- Et kulforbud vil derfor medføre, at kondensproduktionen på de danske kraftværker vil gå ned og i væsentligt omfang erstattes af elproduktion i udlandet. Erstatningsproduktionen i udlandet vil i et vist omfang være kulbaseret, men en del vil være baseret på andre brændsler, navnlig naturgas, skriver Energistyrelsen i sin redegørelse.

Et kulforbud endvidere medføre stor reduktion af CO2-udledningen i Danmark. Dansk Energi har beregnet CO2-reduktionen i Danmark til 7,6 mio. tons, mens nettoreduktionen andrager 2,6 mio. tons i 2025. At der opstår en nettoreduktion skyldes som nævnt at en del af elproduktionen overtages af anlæg med andre brændsler som fx naturgas. Dette er ved fastholdt CO2-pris.

- De skønnede omkostninger ved et kulforbud forudsætter, at Danmark kan udveksle strøm med udlandet, når behovet eksisterer. Omfanget af udlandsforbindelser og de kriterier og restriktioner, der er gældende for udveksling påvirker således omkostningen, skriver Energistyrelsen.
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063