23948sdkhjf

Schindler udvikler soldreven elevator

Nu venter man spændt på, hvordan danskerne tager mod konceptet.
Schindler Elevatorer har netop udviklet en elevator, der udelukkende kører på solcellestrøm. Den tilsluttes simpelthen en kraftig batterienhed og et solcelleanlæg på taget af bygningen.

- I dag giver en bygnings energiforbrug fra ikke-vedvarende energikilder og de tilhørende emissioner en negativ påvirkning af miljøet. Det er vores mål er at reducere forbruget, samt at presse på for at anvende vedvarende energi, fortæller adm. direktør Jan Bruhn-Hansen, Schindler Elevatorer Danmark.

– 3300 Solar (Den soldrevne elevator red.) bringer os tættere på at realisere dette mål, fordi brugen af el-nettet i vid udstrækning erstattes af sollys som den primære energikilde. Schindlers nye teknologi, hvor Hybrid Power Manageren gemmer solenergien i en kraftig batteri-enhed, er i samarbejde med ABB testet med succes i flyet Solar Impulse, der er i stand til at flyve helt uden brug af brændstof – også om natten, fortæller Jan Bruhn-Hansen.

Batterikapacitet på 400 ture
Elevatoren kan enten tilsluttes eksisterende solpaneler - eller der kan etableres et helt ny solcelleanlæg.

Resultatet er at elevatoren kan køre op til 400 ture eller 40 timer, når batterienheden er fuldt opladet. Dette sikrer også fortsat drift i tilfælde af strømsvigt.

Samtidig regeneres der energi, hver gang elevatoren kører ned, hvilket er med til at lade batteriet op. Sammen med den vedvarende energi fra solcellerne sikrer dette et minimalt CO2-udslip.

Forventninger til det danske marked
Elevator-konceptet er netop introduceret på det danske marked, hvorfor Schindler Elevatorer heller ikke har solgt nogen endnu. Men i Schweiz, Tyskland og Benelux-landene kører solcelle-elevatoren.

- Vi er meget spændte på om det er interessant for det danske marked. Det hænger blandt andet sammen med prisen for at etablere en elevator og prisen for etablere et solcelleanlæg. Det koster jo nogen penge i første omgang, fortæller Jan Bruhn-Hansen og uddyber:

- Samtidig så løber processen med at etablere elevatorer i den eksisterende bygningsmasse ikke så hurtigt, som vi har regnet med. Danmark er stadig blandt de lande, der har færreste elevatorer pr. indbyggere og man har ikke tradition for at etablere elevator i eksisterende bygninger.

Men selvom Jan Bruhn-Hansen ikke regner med at sende tusindvis af solcelle-drevne elevatorer ind i den eksisterende bygningsmasse, så er det en helt anden sag når det kommer til nybyggeriet.

- Her er der ingen hindringer, der bliver bliver bygget rigtig meget etagebyggeri i øjeblikket, slutter han.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095