23948sdkhjf

Varmepumper sejrer i finsk test

De er billigere og mere energieffektive end både fjernvarme og solvarme, viser resultatet af stort finsk testprojekt, men danske energieksperter er skeptiske.
Varmepumper er mere energieffektive og billigere for en finsk forbruger end fjernvarme. Det viser resultatet af en test, som er foretaget af organisationen Green Net Finland, University of Aalto, det finske tekniske forskningscenter VTT og varmepumpe-organisationen SULP.

Projektgruppen kom frem til, at jordvarmepumper var mest kosteffektivt, men også at alle typer af varmepumper er mere kosteffektive end fjernvarme i Finland.

De forskellige varmekilder blev testet mod hinanden i villaer, nye lejligheder og renoverede lejligheder fra 1960'erne. Forskellige varmepumper blev sammenholdt fjernvarme og solpaneler, og testen viste, at varmepumper var mest energieffektive og kosteffektive.

En beregning over 25 år af alle omkostninger viste, at brugen af jordvarmepumpe i Finland kostede 1291 kroner per kvadratmeter, mens fjernvarme kostede 1679 kroner. Luft-til-vand-varmepumper kostede 1365 kroner per kvadratmeter.

Dansk skepsis
Danske eksperter mener ikke, at man kan overføre resultatet til Danmark uden nærmere efterprøvelse.

- Det vil nok være noget risikabelt at overføre konklusioner direkte, da elpriser, fjernvarmepriser og afgiftsstruktur har enorm indflydelse på økonomien i varmepumper kontra fjernvarme. Så umiddelbart kan man ikke drage en direkte parallel til Danmark, siger Claus Schøn Poulsen, som er centerchef for varmepumper hos Teknologisk Institut.

Hos Dansk Fjernvarme mener chefkonsulent John Tang heller ikke at det giver mening at lave en direkte sammenligning mellem landene.

- At sammenligne på tværs af landegrænser på et så specielt og detail-reguleret område, som varmepumper og fjernvarme, er ikke på nogen måde retningsvisende. Det handler om priser, afgifter, tariffer med videre for både el og fjernvarme, og selv om Finland har udbredt fjernvarme, så er forholdene ikke direkte sammenlignelige med danske forhold, skriver han i en kommentar til Energy Supply.

Brian Elmegaard, lektor hos DTU, peger på danske erfaringer, som viser, at varmepumper kan være billigst i visse scenarier men langt fra i alle scenarier. Han påpeger, at pumpen er skræmmende dyr i anskaffelse og at elpriserne, som ”stort set kun er afgifter", ikke er attraktive nok.

Han håber, at situationen over tid vil få pumpeteknologien til at udbrede sig, men kun under visse miljøforudsætninger.

- Det er en god idé, hvis der er tilstrækkeligt med el, der er baseret på vedvarende kilder. Behøver man at starte et kulkraftværk op, er det ikke så god en idé.

Læs mere om den finske test (engelsk) hos Det Europæiske Varmepumpeorganisation.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078