23948sdkhjf

Klumme: Fjernvarmen kan øge nytten ved grøn omstilling

Den grønne omstilling er mest tydelig, når man ser de mange vindmøller på land og til havs. Eller når man kigger på sin elregning og ser de økonomiske omkostninger i form af høje skatter og PSO-tarif. Den ambitiøse grønne omstilling har kostet og vil fortsat koste.
Fortællingen om den grønne omstilling er, at nok koster det mere at fremstille el med vindkraft end ved kulkraft, til gengæld får vi nye højværdiarbejdspladser og eksport i tillæg til miljøgevinsten.

Energiintensive virksomheder lukker desværre deres aktiviteter ned, og medarbejdere opsiges som konsekvens af de ekstra udgifter til grøn omstilling, herunder ikke mindst de høje skatter og PSO-tariffen.

Elprisen i Danmark er konkurrencedygtig i europæisk sammenhæng, lige indtil alle de særlige danske afgifter bringer elprisen op til Europas næsthøjeste. Argumentationen for den høje pris er, at virksomhederne må investere i energibesparelser og energieffektivitet for at fastholde deres konkurrenceevne. Desværre er virkeligheden, at job og virksomheder gradvis udfases lige fra metalindustri til gartnerier. Virksomhedernes og arbejdspladsernes udvandring er ikke nødvendigvis til Korea eller Kina, men kan være så kort som til Sydsverige eller Slesvig.

Den grønne omstilling har dog også betydet nye jobs, virksomheder, vækst og eksport. Alle er glade og stolte over eksporten af grønne energiteknologier, der nærmer sig 75 milliarder kroner om året og beskæftiger 56.000 medarbejdere. Fjernvarmesektoren vil i 2020 alene stå for eksport af rådgivning, komponenter og hele systemer for 10 milliarder kroner.

Den grønne omstilling har også medført misundelse og respekt fra udlandet, fordi vi er lykkedes med at installere så stor en andel vindkraft i det danske el-system. Forældede vurderinger af, at der maksimalt er plads til 5 procent el-produktion fra vindkraft i et elsystem er igen og igen gjort til skamme, når vi i Danmark når 39 procent på årsbasis og endda 140 procent i visse timer.

En del af fortællingen om det danske vindmølleeventyr og den grønne omstilling er, at vi dermed får udfaset de sorte energiteknologier og kan bryste os af, at vi bruger miljøvenlig vindkraft. Det er imidlertid aldrig lykkedes os at få elforbruget omstillet til at bruge mere el, når det blæser, og mindre el, når det er vindstille. Det er til gengæld lykkedes at etablere ekstra kapacitet på elforbindelserne til nabolandene. I timer med mere vindkraft end vi selv kan aftage, så bliver vindkraften eksporteret til markedspris.

Forbindelser til udlandet er et samfundsmæssigt gode, hvis de er med til at øge markedsbetjeningen og sikre forsyningssikkerheden for elkunderne. Europakommissionens Energiunion har da også som mål at øge kapaciteten på udlandsforbindelser, så elkunder i hele EU, Norge og Schweiz har adgang til den billigste el hele tiden. Øget kapacitet til og fra udlandet burde også være en fordel for de danske kraftvarmeselskaber, som skal levere el og varme, når det ikke blæser. Men desværre ødelægger skatter og tariffer deres konkurrenceevne og mange af kraftvarmeanlæggene vil ikke overleve. Den danske førerposition med effektiv samproduktion af el og varme udkonkurreres af langt mindre effektive kraftværker i udlandet – næppe godt for miljøet.

Omstilling fra brug af olieprodukter i industri, erhverv, transport og private husholdninger, til elforbrug baseret på vedvarende energi er fornuftige mål. Det halter imidlertid rigtigt meget i Danmark. Fjernvarmesektoren udgør uden sammenligning det største potentiale for at etablere et nyt fleksibelt elforbrug, som kan aftage den danske vindkraft og dermed øge samfundsnytten og give miljøgevinster.

Uanset hvordan man regner, er fjernvarme fremstillet på vindkraft med varmepumper og el-patroner bedre for miljøet end at bruge et brændsel. Skatter og PSO-tariffen forhindrer desværre disse oplagte løsninger. Vindkraften fra vindmøllerne produceres, når det blæser, og elkunder i nabolandene kan glæde sig over, at de kan købe dansk vindkraft til billige penge. Det virkeligt ærgerlige er, at de udenlandske elkunder hverken betaler skatter eller PSO-tarif. Det bliver derfor elkunder i Danmark, som betaler for en grøn omstilling, vi ikke selv får nytte af.

Vores nye energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt vil gerne styrke økonomien og effektiviteten i den grønne omstilling. En meget simpel løsning vil være at sænke skatter og PSO-tarif for el anvendt effektivt til fjernvarme. Det koster ikke statskassen noget, da alternativet er eksport af vindkraften. Til gengæld vil det gøre den grønne omstilling effektiv og meningsfuld for de danske el- og varmekunder.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (19)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126