Roskilde-øller bliver kølet med solens stråler
Studerende laver bæredygtig køling af drikkevarer på Roskilde Festival
Alle tre bygger på princippet om ’"fordampningskøling", der i århundreder har været brugt til at holde madvarer kolde ved hjælp af solens varme.
Vi kender alle princippet: Hvis man sutter på en finger og stikker den op i luften, føles huden kølig når vandet fordamper fra fingeren. Fordampningskøling er mest effektivt i tørt vejr, så hvor kolde øllerne bliver, afhænger meget af vejret.
Køler med plads til 12 dåseøl
Blandt DTU-projekterne er ”Coolbox”, en helt simpel model, der består af et ventilationsrør beklædt med polyetherskum. Når skummet holdes vådt, vil fordampningen af vandet køle beholderens indhold ned.
- På festivalen vil vi give festivaldeltagerne mulighed for at bygge deres egen ølkøler med plads til 12 dåseøl. Desuden vil fortælle deltagerne om principperne bag fordampningskøling og perspektiverne i at køle med fordampning, fortæller Magnus Held, som er en af de fire DTU-studerende bag Coolbox, til dtu.dk.