23948sdkhjf

Milepæl:10 tankstationer til gasbiler med offentlig adgang

Station i Aalborg gør antallet to-cifret, men Danmark halter stadig bagud
Tankstationer til gasbiler vinder frem, også i Danmark, og på fredag passeres en milepæl: Antallet af gastankstationer med offentlig adgang når op på 10, fortæller HMN Gashandel, der står for det nyeste anlæg.

Den nye tankstation ligger i Aalborg. Der ligger i forvejen en gastankstation i Aalborg, men den kan udelukkende bruges af de nye gasbusser, som Nordjyllands Trafikselskab har taget i brug. Den nye tankstation, der ligger på Troensevej, kan til gengæld benyttes af alle gasbiler døgnet rundt alle årets dage.

De øvrige ni stationer ligger i henholdsvis København, Odense, Holstebro, Skive, Fredericia, Gladsaxe, Frederikssund, Tarm og Frederikshavn.

Flere er på vej

Samtidig er en række nye gastankstationer på vej, blandt andet i Glostrup, Høje Taastrup, Sønderborg, Aabenraa og Tønder. Det viser en ny kortlægning, som HMN Naturgas har foretaget.

HMN Gashandel driver i forvejen seks andre tankstationer. HMN Gashandel er et datterselskab i HMN Naturgas-koncernen, som er Danmarks største gasselskab og ejes i fællesskab af 57 kommuner.

- Energiselskaberne kan jo i princippet etablere gastankstationer næsten overalt i Danmark, da vi har et yderst veludbygget naturgasnet. Vi skal have skabt et netværk af stationer på strategisk vigtige steder i landet, og med nu 10 tankstationer er vi så småt på vej, siger administrerende direktør Susanne Juhl fra HMN Naturgas I/S, som er moderselskabet i den kommunalt ejede HMN Naturgas-koncern.

På stationerne kan personbiler, busser, lastbiler og varevogne købe naturgas og biogas eller en blanding af begge dele.

Støtte fra staten

- De store klima- og miljøfordele kommer i det øjeblik, at bilerne helt eller delvist kører på biogas, siger Susanne Juhl. Hun henviser til, at biogassen, der laves af blandt andet gylle, fødevareaffald og spildevand, er 100 procent CO2-neutral.

En del af tankstationerne er opført med økonomisk støtte fra staten. I kølvandet på Energi-forliget fra 2012 har Folketinget afsat 20 mllioner kroner til udbygning af infrastrukturen til gas til transportformål.

Danmark er fortsat bagud i forhold til en række andre EU-lande., hvor gastankstationer vinder frem i disse år. Alene fra 2013 til 2014 steg antallet fra 2.967 til 3.280 svarende til en stigning på cirka 10 procent. Det viser den nyeste opgørelse, som Dansk Gasteknisk Center (DGC) har lavet for HMN Naturgas-koncernen.

Italien topper listen med 1.040 stationer skarpt forfulgt af Tyskland med 920. Frankrig indtager tredjepladsen med 310 gastankstationer, fremgår det af opgørelsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.344