23948sdkhjf

Ny metode giver mere effektivt design af vindmølleparker

Ny model til beregning af belastningen på nye vindmøller skal gøre det lettere for vindmølleindustrien at vælge den optimale mølle til en given lokalitet.
Hidtil er projektering af vindmøller sket uden at tage direkte hensyn til møllernes belastning før til allersidst i projektet. Det har det nye forskningsprojekt med fokus på effektiv bestemmelse af belastninger på vindmøller og deres pålidelighed nu lavet om på. Metoderne, der er udviklet, reducerer nemlig både risiko for fejlberegning og unødvendigt tidsforbrug i projekteringsfasen.

- Vi har lavet et simpelt beregningsværktøj, der med høj nøjagtighed og meget effektivt kvantificerer belastningerne på møllen allerede i planlægningsfasen, hvor man typisk endnu ikke kender den præcise mølletype, men skal bestemme eksempelvis placering af vindmøllen, siger lektor Henrik Stensgaard Toft fra Institut for Byggeri og Anlæg, der har udført forskningen som et ErhvervsPostdoc-projekt takket være en investering fra Innovationsfonden.

Samarbejdspartneren EMD International er i forvejen blandt verdens førende inden for planlægning og design af vindmølleparker i forhold til vindforhold og energiproduktion. Projektet bygger videre på virksomhedens softwareprogram windPRO, som blandt andet anvendes til at beregne energiproduktionen for vindmølleparker. Gennem samarbejdet med AAU er det nu muligt også at beregne vindmøllernes belastning over levetiden.

R&D manager og vindenergikonsulent Lasse Svenningsen fra EMD International, som selv har en ph.d. i geofysik, beskriver den nye beregningsmodel som en lille revolution, der giver både projektudvikleren, konsulenten og producenten en ny mulighed for hurtigt at forudsige møllernes belastning og afdække behovet for mere avancerede og tidskrævende analyser:

- Den store udfordring hos vindmølleproducenter og forskellige rådgivere i branchen er effektivt at beregne og sikre pålidelighed i hele møllens levetid på 20 år tidligt i projektfasen. En enkelt vindmølle koster typisk over 20 mio. kr., og investorer ønsker høj sikkerhed for deres investering. Derfor er det vigtigt at lave præcise beregninger så tidligt som muligt på møllens belastning med de givne vindforhold og placering i forhold til nabomøller. Den nye beregningsmodel effektiviserer denne proces og muliggør disse beregninger meget tidligere i planlægningsfasen og i en meget mere strømlinet proces, siger Lasse Svenningsen.

Samarbejdet mellem AAU og EMD International A/S har kastet flere videnskabelige publikationer af sig, og det kommer til at danne grundlag for videre forskning. Desuden er beregningsmodulet allerede solgt til flere aktører inden for vindmølleindustrien inklusive nogle af de større mølleproducenter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141