23948sdkhjf

Leancon tester energiproduktion og belastninger

Bølgeenergianlægget LeanCon er netop landet på Agger Havn. Forude venter måneders test i Nissum Bredning.
Netop nu ligger bølgeenergianlægget LeanCon og fylder godt op på Agger Havn. Om 14 dage skibes anlægget ud på sin test-site 200 meter fra land i Nissum Bredning. Her skal anlægget ligge et godt stykke tid for at få testet energiproduktion og belastninger.

- Foreløbigt tester vi året ud, men jeg forventer, at der kan køres flere tests i det nye år, fortæller Kurt Due Rasmussen, manden bag Leancon Wave Energy.

Naturens luner
Bølgeenergianlægget har været testet i en 1:40 udgave i bølgetanken på Aalborg Universitet. Nu skal 1:10 udgaven lægge arm med naturens kræfter.

- Jeg forventer, at vi får verificeret de resultater på energiproduktionen, som vi kom frem til i tanktesten. At vi bliver bekræftet i, at anlægget kan producere det, vi forventer, siger Kurt Due Rasmussen, der selv har bygget anlægget.

Også belastningsmålingerne forventer han meget af.

- Jeg forventer, ved målinger fra de 66 strain gauges, at finde ud af, at anlægget er styrkemæssigt overdimensioneret. At det er så stærkt, at vi kan skalere op og opnå en relativ materiale- og omkostningsbesparelse ved større anlæg, fortæller han.

Fra Nissum Bredning til Hanstholm
Om 14 dage er det 1:10 udgaven af LeanCon der søsættes, men planerne for anlægget er større end som så.

- Jeg kan ikke sætte nogen eksakt tidshorisont på. Det tager længere tid i den her branche, end man tror og håber. Men jeg håber da, at vi næste år ved den her tid er gået i gang med 1:4 udgaven, der skal testes i de indre danske farvande, siger Kurt Due Rasmussen og tilføjer:

- Der er selvfølgelig den mulighed, at man kan springe over 1:4 udgaven og gå lige til 1:2 modellen, som skal testes ved DanWec i Hanstholm, men så skal jeg finde nogle samarbejdspartnere og investorer, hvis det skal kunne lade sig gøre, fortæller Kurt Due Rasmussen, der i øjeblikket står i spidsen for en enkeltmandsvirksomhed, hvor han selv har udviklet, tegnet og bygget LeanCon-modellerne – også den seneste, der er fremstillet af 100 procent glasfiber og har en egenvægt på 3,0 ton.

Om LeanCon
1:10 udgaven er 24 meter bred mod bølgesiden med en installeret effekt på 3 kW, mens et fuldskalaanlæg til Nordsøen vil være 240 meter bredt med en installeret effekt på 4,6 MW. En skala 1:1,5 ved Hanstholm eller Horns Rev vil være 180 meter bredt og have en installeret effekt på 1,7 MW.

Leancon Wave Energy har en forventning om, at den første kommercialisering af bølgeenergi i Danmark vil ske i skala cirka 1:2 med anlægsstørrelser på mellem 300 og 1.500 kW.

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14