23948sdkhjf

Klumme: Blæs jantelov og mistillid omkuld

Krisen er lettet, og det er tid til at smøge ærmerne op og invitere nye sparringspartnere til kaffe. Medlemmerne af Hub North repræsenterer hele værdikæden inden for vindenergibranchen, og vi skal blive endnu bedre til at indgå i samarbejde på kryds og tværs, så vi skubber Nordjylland helt i front i forhold til ”Danish green technology”.
Klumme af Henrik Wadmann, projektleder Hub North

Det går fremad for vindenergibranchen. Stærkt endda.

Tidligere på måneden havde Hub North besøg af director Claus Andersen fra Wind Energy Advisor ved det danske generalkonsulat i Chicago.

Meningen med besøget var at finde nordjyske SMV’ere, som vil være med til at markere sig på et helt nyt marked i USA inden for offshore-energi. Vores gæst er sikker på, vores medlemsvirksomheder her i Nordjylland kan gøre en forskel.

Desuden viser seneste tal fra 2014, at Danmark nu eksporterer for 53,5 mia. kr. varer og services årligt inden for den globale vindmølleindustri. Det svarer til 63,3 procent af den totale omsætning på verdensmarkedet og er en stigning på 16,7 procent for den danske vindmølleindustri.

En vækst, som vi her i Nordjylland skal have så meget som muligt del i at skubbe yderligere til – for det har vi alle muligheder for. Hvis vi tør samarbejde, hvis vi tør tænke i utraditionelle forretningsbaner, være nysgerrige og ikke mindst vise hinanden tillid.

Her i Nordjylland har vi mange SMV’ere, hvor de i andre dele af landet har flere store virksomheder, og det er derfor nødvendigt for os at bundle for at hamle op med de store spillere.

Det kan efter min bedste overbevisning ske på to måder: Enten via samarbejde mellem helt forskellige virksomheder, der sammen kan skabe et helt unikt produkt eller en totalydelse, som sparer markedet for omkostninger og besvær ved kontakt til flere leverandører.

Virksomheder, der laver noget meget forskelligt, men ved hjælp af et højere kendskab til hinandens kompetencer kan komme meget længere, få nye idéer, få lettere ved at trænge igennem til store kunder i udlandet eller ind i værdikæden hos de danske markedsmastodonter.

Det kræver noget af alle parter, fordi forskellige virksomheder vægter forskellige ting, taler forskelligt sprog og har hver sin kultur – men det kan i den grad svare sig at være nysgerrig på hinandens område.

Se blot på vores universitet, der bygger meget af sin forskningsmæssige succes på kontakt til erhvervslivet. Her samarbejder ikke-profit orienterede forskere side om side med kommercielt orienterede virksomheder, og resultatet er ofte fremragende, fordi udfordringerne angribes fra to vinkler. Man får spot på sine egne blinde pletter, og alle udvikler sig i takt med projektet.

Den anden mulighed, der er for at spise kirsebær med de helt store på verdensmarkedet, er mere samarbejde med konkurrenterne.

Jeg medgiver, at det kan virke skræmmende, fordi man dermed i højere eller mindre grad giver konkurrenten nøglen til maskinrummet, og her er det naturligvis nødvendigt at være helt klar i spyttet omkring jura og ansvarsområder.

Men samarbejde bliver mere og mere nødvendigt.

For hvis SMV’ere skal have en fair mulighed på verdensmarkedet, så er bundling den mulighed for prismæssig pondus og risikospredning, som ellers mangler.

Blandt andet derfor er det godt at stå sammen i Hub North. Vi snakker ikke bare om synergier, merværdi, netværk og branding på et højere plan. Vi giver råd, der passer til din virksomhed, og vi skaber konkrete resultater, der kan ses på bundlinjen.

Men tag ikke bare mig på ordet.

For eksempel viser en ny rapport, som Region Nordjylland har fået lavet om de erhvervsklynger, der modtager støtte fra Vækstforum, at hele 95 procent af vores medlemmer enten er meget tilfredse eller tilfredse med vores arbejde. Ingen har udtrykt utilfredshed.

For os er det nemlig et spørgsmål om hele tiden at være i tæt dialog med vores medlemmer og høre dem, hvad de har brug for for at udvikle sig individuelt eller eventuelt sammen med de øvrige medlemsvirksomheder.

Opfordringen herfra må derfor lyde: Brug os – brug hinanden. Der venter os alle sammen en stærkere position på vindenergimarkedet, hvis vi tør bevæge os ud på nye veje sammen.

God sommer.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094