23948sdkhjf

Nærvarmeløsninger baner vejen for varmepumper

Insero sætter skub i udrulningen af varmepumper med virksomheden Best Green.
Politikerne har sat et mål om at al opvarmning skal være baseret på vedvarende energi i 2035. Det er en udfordring for mange husejere, virksomheder og kommuner. Der er nemlig ikke mange nemme og grønne alternativer til de fossile brændsler, når ens hjem eller virksomhed er placeret uden for fjernvarmeområder. Nu lancerer Insero virksomheden Best Green, der med en nye forretningsmodel skal sætte skub i udrulningen af varmepumper.

- Alle har længe været enige om, at varmepumper er en central del af fremtidens bæredygtige forsyning. Men der er ikke sket meget, og barriererne er de samme: Usikkerhed omkring investeringen og en generel usikkerhed om teknologien. Med Best Green og et nyt forretningskoncept vil vi skubbe til den grønne omstilling ved at udbrede varmepumper i Danmark, fortæller direktør i Best Green Simon Bak Kristensen.

Demonstrationsprojekter bliver til forretning
Det nye koncept hedder nærvarme og er udviklet med støtte fra Energistyrelsen, der de sidste år har haft fokus på at støtte udviklingen af nye løsninger til boligejere og virksomheder udenfor fjernvarmeområder.

- Nærvarmekonceptet er helt enkelt: Kunden betaler en fast, lav pris pr. kWh varme. Varmepumpens elforbrug betales af Best Green til en fast pris. Det vil sige, at det er Best Green, som leverandør, der bærer risikoen og omkostningerne ved anlæggets reelle effektivitet. Det er et koncept, der imødegår alle de eksisterende barrierer, forklarer Simon Bak Kristensen videre.

Forretningsmodellen har Insero testet hos 19 familier i Horsensområdet med gode resultater. Som det næste lanceres virksomheden Best Green, der skal udbrede løsningen i stor skala. I første omgang er det boligejere i Skanderborg, Sønderborg, Horsens, Vejle og Hedensted og virksomheder i det meste af landet, der kan nyde godt af løsningen. Det bliver modtaget godt i Energistyrelsen.

- Det er den langsigtede målsætning, at den danske energiforsyning skal baseres på vedvarende energi. Derfor står vi i Danmark over for store ændringer af energisystemet som vi kender det i dag. Samtidig vil det for de fleste bygningsejere være en god forretning at udskifte sit oliefyr med fx en varmepumpe. Det er derfor vigtigt med projekter som dette, der gør det let at skifte til en miljøvenlig opvarmning, siger kontorchef i Energistyrelsen Henrik Andersen.

Skanderborg Kommune reducerer CO2 udslippet
Skanderborg Kommune er den første kommune i landet, der vælger den nye, grønne varmeløsning. Flere af kommunens bygninger har ikke adgang til fjernvarme, og her er der behov for at tænke i nye løsninger. Best Green skal i første omgang stå for installation og drift af varmeløsning til den helt nye anneksskole i landsbyen Hylke. Administrativt hører skolen under Virring skole, men har sine egne lærere og pædagoger. Skolen opføres som del af en samlet indsats at sikre Hylke bliver ved med at være et attraktivt landsbysamfund.

- I Skanderborg vil vi arbejde for at sikre de lokale landsbysamfund bliver ved med at være attraktive. Det kræver, at vi effektiviserer og nytænker vores løsninger. En fælles varmeløsning på en ny skolebygning i Hylke kombineret med børnehave og det kommende Multihus er et godt eksempel. Med en nærvarmeløsning reducerer vi kommunens CO2 udledning markant. Samtidig sikrer vi en fornuftig – og endda billigere og nemmere – drift, forklarer Borgmester Jørgen Gaarde.

Allerede fra første år opnår kommunen en besparelse på varmeudgifterne. Derudover kommer en forventet reduktion i CO2 udslippet på 70% i forhold til skolens nuværende udslip.

Intelligent styring er forudsætning for ordentlig anlægseffektivitet
Forarbejdet til lanceringen af det nye forretningskoncept har været omfattende, og har blandt andet omfattet en gennemgang af varmepumpens årlige gennemsnitlige effektivitet (COP faktor) og de faktorer, der kan få en varmepumpe til at performe godt. I projektet ”Styr din varmepumpe”, der er støttet af ForskEL, har Insero Energy været med til at overvåge og styre 300 varmepumper i Danmark over en periode på 4 år. Det har givet vigtig viden om, hvordan optimering af varmepumpens effektivitet hensigtsmæssigt kan foretages. Resultater viser bl.a., at intelligent styring af varmepumpen har en positiv effekt på COP faktoren.

- Vi kan se, at varmepumpen har en rigtig god ydeevne, når den bliver installeret og dimensioneret korrekt – og når den løbende bliver styret, sådan at COP’en konstant optimeres. Med vores viden kan vi faktisk drive varmepumpen bedre, end kunden selv kan, siger Simon Bak Kristensen, direktør i Best Green.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125